Näringsliv och arbetsmarknad

Telefon
0504-184 00

E-post
tillvaxt@tibro.se

Besöksadress
Inredia, Brovägen 26

Öppettider
Mån-fre 08.00-16.00

Postadress
Brovägen 26, 543 35 Tibro

Kontakter

I Tibro har företag som arbetar med möbler, inredning och logistik en dominerande ställning, men här finns även en livskraftig mekanisk industri, en växande handels- och tjänstesektor och företag som ägnar sig åt automatisering och förpackningsteknik.

Tibro är Sveriges Möbelcentrum med en unik kompetens om möbler, inredning och logistik. Ingen annanstans i Norden är koncentrationen av företag i möbelbranschen så stor som här. Här finns drygt 60 företag som arbetar med tillverkning, design, försäljning och distribution av möbler samt möbel- och inredningsutbildning. Flera ledande varumärken finns etablerade i Tibro, bland dem MIO, Tibro Kök, SA Möbler, Ire Möbel och OFFECCT.

Logistikcentrum

Även om möbel- och inredningsbranschen har en dominerande ställning i Tibros näringsliv är förutsättningarna för företagande i kommunen goda även generellt sett. I kommunen finns över 800 företag i 170 branscher.

På senare år har Tibro blivit ett betydande logistikcentrum. Tibro är Skandinaviens största logistikcentrum för möbelindustrin. LGT Logistics AB, med 350 anställda och 60 års erfarenhet av möbellogistik, ansvarar för cirka 75 procent av möbeltransportmarknaden i Sverige, om man bortser från IKEA. Etablerade i Tibro är även Gateretail (fd. Inflight Service), som är ett tredjepartslogistikföretag inom bland annat flygbranschen. Företaget har varit verksamt i Tibro sedan 1995 och har cirka 80 anställda.

Mekanisk industri och växande handels- och servicesektor 

Vid sidan av möbel- och inredningsföretagen finns också en mekanisk industri, företag som arbetar med automatisering och förpackningsteknik och en växande handels- och tjänstesektor. Ett exempel är företaget Prisma Tibro som bland annat tillverkar LED-belysning och smarta tryckknappar till övergångssignaler.

Tibro har även ett brett utbud av butiker, bland dem flera specialbutiker som lockar människor från både närliggande orter och andra delar av Sverige till orten. Här finns bland annat:

  • Tibro Glasverkstad - prova på glasblåsning, presentbutik och öppen glasverkstad
  • Olssons Fiske - säljer det mesta inom sportfiske i butik och på nätet
  • Tibro MC Service - välkrenommerad företag med stor butik som säljer motorcyklar, reservdelar och tillbehör
  • PG Larssons bildelar - erbjuder ett unikt sortiment av reservdelar till klassiska amerikanska bilar
  • Förr & Nu - supermysig present- och inredningsbutik som blivit årets tursitmål två år i rad
  • Tibro Skog & Trädgårdsmaskiner AB - säljer skogs- och trädgårdsmaskiner och arbetskläder
  • Billigamobilskydd.se - internetförsäljning i flera nordiska länder och med lagerbutik i Tibro

Stora arbetsgivare i Tibro - och i Skövde

De största arbetsgivarna i Tibro är Tibro kommun, LGT Logistics AB och Gateretail. Närmare 1 200 personer arbetspendlar från närliggande orter till Tibro.

Drygt 2 000 Tibrobor arbetar i andra kommuner. Majoriteten av dem pendlar till närliggande orter, framförallt till Skövde med arbetsplatser som Skaraborgs sjukhus i Skövde, Volvo Powertrain och Volvo Cars där många Tibrobor arbetar.