Solceller

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Arbete med solpaneler.

Det är idag många som funderar på att investera i solceller. Här får du kortfattad information om hu solceller fungerar och råd och vägledning kring placering, olika alternativ och vad du ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.

Solceller producerar el när solen lyser. På vintern när vi behöver mest el producerar solcellerna nästan ingen el. När man gör en ekonomisk kalkyl måste man därför ta hänsyn till försäljningspriset på överproduktionen under sommaren och inköpspriset på el under vintern.

Öst väst, nord eller syd?

Solcellerna måste inte sitta i söderläge, de producerar el även i öst- och västläge. Öst- och västläge kan matcha den egna förbrukningen av el bättre än rent söderläge.

Prisvärt med kiselbaserade solceller

Kiselbaserade solceller är vanligast och mest prisvärda. 1 installerad kilowatt, kW, upptar en yta av cirka 5,5 m² och producerar omkring 900 kilowattimmar, kWh, el per år i någorlunda bra läge.

Installera batterier

Att installera batterier tillsammans med solceller kan vara en bra idé eftersom det ger en högre egenanvändning av solcellselen.

Ett normalt ”villa”-batteri ligger på storleksordningen 8 kWh energilagringskapacitet, vilket kan räcka att driva huset några regniga dagar under sommaren, men inte för att spara elen till vintern.

Som jämförelse ligger ett elbilsbatteri för bilar med räckvidd på runt 45 mil (WLTP) på omkring 80 kWh. Ladda elbilen med egen solcellsel går bra om bilen står hemma på dagarna när solen lyser.

Informationsblad för utskrift

Samma information som finns på den här sidan finns också sammanställd i ett informationsblad. Om du klickar på länken nedan, så öppnas det informationsbladet som en pdf-fil.