Energi och klimat

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

För att skapa ett hållbart samhälle behöver vi både minska användningen av energi och styra energianvändningen dit den bäst behövs så att energin används effektivt. På den här sidan vägleder vi dig till mer information om vad du kan göra och vad du kan tänka på för att spara energi för att värna om miljön och klimatet och för att spara pengar.

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.
 
Om du vill rådfråga om något inom energi- och klimatområdet kontakta vår rådgivare Thomas Bengtsson via e-post, energiradgivning@tibro.se, eller via telefon 0705-31 03 24.

 • Högspänningsledning

  Din elräkning - vi reder ut begreppen

  Vad består elräkningen av egentligen? Och varför är den uppdelad på elnät- och elhandelskostnader? Vad kan du påverka och vilka delar är inte förhandlingsbara? Här reder vi ut begreppen.

 • Person som tillägsisolerar på en vind.

  Energiåtgärder i hus med direktverkande el

  När elpriserna stiger ökar behovet av att se över elförbrukningen i det egna hemmet. Det finns en hel del att göra för dig som har ett hus med direktverkande el. Här får du både långsiktiga och kortsiktiga tips och råd.

 • Man som duschar.

  Elberedare för varmvatten

  Alla hus och lägenheter med direktverkande el har en elektrisk varmvattenberedare för att göra varmvatten till bland annat vattenkranarna och duschen. Här får viktig information om vad du behöver tänka på för att ha bra kvalitet på ditt varmvatten och vad du kan göra för att spara.

 • Luftvärmepump.

  Luft/luftvärmepumpar

  För dig som idag har direktelvärme är luft/luftvärmepump den mest prisvärda investeringen att göra för att sänka elförbrukningen.

 • Arbete med solpaneler.

  Solceller

  Det är idag många som funderar på att investera i solceller. Här får du kortfattad information om hu solceller fungerar och råd och vägledning kring placering, olika alternativ och vad du ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.

 • Vedkamin.

  Elda med ved

  Många som har en vedkamin ser idag en möjlighet att spara el genom att elda i den i högre utsträckning än vad de har gjort tidigare. Men det är viktigt att elda på rätt sätt. Här får du tips och råd kring det samt alternativ till vedeldning.

 • Två män arbetar vid maskin på ett möbeltillverkningsföretag

  Energispartips för företag

  Som företagare har du mycket att vinna på att minska elförbrukningen på ditt företag. Här får du några enkla tips på energibesparande åtgärder som bara för med sig små eller inga investeringar, men som kan göra stor skillnad för många företag.

Nyheter om el och energi

 • Högspänningsledning

  Företag med elintintensiv produktion kan söka elstöd

  6 mars 2023 | Näringsliv, arbete och etablering, El och energi

  Mellan den 6 mars och den 17 april kan elintensiva företag ansöka om att få ett statligt elkostnadsstöd. Stödet riktar sig till företag riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022. 

 • Dyrare elpriser ger kortare säsong i ishallen

  22 november 2022 | Kultur, fritid och idrott, El och energi

  De höga elkostnaderna påverkar nu även ishallen i Tibro. För att kunna hantera den stora kostnadsökningen för is kortas säsongen.

 • Högspänningsledning

  Energiförsörjning och elavbrott

  9 november 2022 | El och energi

  Den här vintern är det risk för effektbrist, det vill säga att efterfrågan på el är större än tillgången. När det inträffar finns det risk att elen behöver stängas av i vissa områden under vissa timmar, det som kallas för manuell frånkoppling. Genom att hålla nere vår totala elförbrukning minskar vi risken för effektbrist och elbortfall.

Fler nyheter