Å-leden

Telefon
0504-18260

E-post
kfn@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Öppettider
Besökare hänvisas till Biblioteket följande tider:
Måndag- torsdag kl. 10.00-16.00
Fredag kl. 10.00-14.00

Postadress
Tibro kommun, Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Kontakter

Å-leden är en vandringsled utmed Tidan i Tibro. Längs den 3,7 km långa leden finns 5 fiskebryggor och 5 rastplatser. Cirka 1,7 km av leden - från Inredia till järnvägen - är anpassad så att man kan ta sig fram med rullstol eller barnvagn.

Leden är utmärkt med färgmarkerade stolpar och vägvisare vid vägskäl. I föjlande länk Vandring Å-leden.pdf kan du se var det finns parkeringar, fiskebryggor och rastplatser. Utmed hela leden finns skyltar med naturinformation. 

Landskapet i Skaraborg har en oerhörd variationsrikedom där man då och då träffar på en led som sticker ut lite extra. Å-leden i södra kanten av Tibro tätort är en sådan led. Hela leden föjer nära Tidans lugna flöde. Ledens olika delar har olika karaktär. I norr går leden i en tätortsnära miljö som övergår i ett vackert madlanskap. I söder kommer man in i en lummig lövskog och kvarnmiljöer med riktigt gamla anor, denna del är inte tillgänglighetsanpassad och är i sämre skick.

Just närheten till vatten ger ett rikt djur- och växtliv och vattenspegelns reflexer i gör att man upplever leden olika beroende på årstid, väder och tid på dagen.

Tips: Ta vägen förbi Informationscentralen i Tibro Kommunhus eller Inredia som är en av startpunkterna och plocka med dig en tryckt broschyr om Å-leden. Högupplösta bilder från Å-leden finns även under  rubiken utflyktstips på sidan www.Skaraborgsleder.se