Högstadiet

Telefon
0504-18250

E-post
bibliotek@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet mån-fre kl.10-16 tis, ons o tor kl.10-19, lör kl.10-14

Postadress
543 32 Tibro

Kontakter

Här finns information för dig som arbetar i högstadiet.

Lånekort/så funkar det att låna

För att låna behövs ett lånekort. Samma lånekort fungerar både på Nyboskolans skolbibliotek och Tibro bibliotek. För att få ett nytt lånekort måste ett låntagaravtal skrivas på. Detta görs i första hand digitalt via signering med e-legitimation. För elever under 16 år signeras låntatagaravtal av målsman. Elev över 16 år är själv ansvarig för sitt lånekort och signerar ett eget låntagaravtal.

Låneförbindelse hittas och fylls i via bibliotekets hemsida.

För målsman som inte har e-legitimation kan eleven ta med sig ett låntagaravtal hem och få det påskrivet. Låntagaravtalet kan sedan lämnas in till klassföreståndare. Som klassföreståndare går du i god för målsman, då vi inte ser någon legitimation. Påskrivet låntagaravtal lämnar ni sedan till ansvarig för skolbiblioteket, som gör i ordning lånekort till eleven. 

För dig som är lärare och vill låna böcker till din klass att ha kvar i klassrummet vill vi att du lånar på ett eget lärarlånekort.
På så vis vet både ni och vi vem som ansvarar för lånen. Säg till, så hjälper vi dig fixa ett lånekort.
När ni lånar böcker med er klass som eleverna ska ta med sig hem vill vi att eleverna lånar på sina egna lånekort.

Besöka biblioteket

Vi vill inspirera till läsning och det gör vi gärna genom att ge boktips.
När ni vill komma på besök med er klass bokar vi in en dag och tid som passar. Ha gärna fler datum och tider som förslag. Ett vanligt upplägg är att vi tar emot er klass i Runda rummet och börjar med boktips från bibliotekarien och sedan får eleverna tid till att hitta böcker som de lånar med sig till klassrummet eller hem. Ett sådant besök brukar ta en timme.
Ska ni arbeta med ett speciellt tema i skolan kan vi anpassa våra boktips.
Meddela önskemål i god tid innan.

Vid ett kortare besök tar vi emot er klass och är med vid utlån.

Eleverna är välkomna att låna på egen hand, men vi vill att lärare följer med. Meddela oss gärna innan, får vi veta i förväg har vi möjlighet att förbereda hjälp vid utlån.

Detta finns för er

Skoldepå

På biblioteket hittar du flertalet boktitlar som skoldepå. Minsta uppsättning är 15 exemplar av samma titel.

Klassbesök/Boktips

Vi vill inspirera till läsning och det gör vi gärna genom att ge boktips. Ni är välkomna att fråga oss och boka in ett tillfälle som passar.

Äppelhyllan

På denna hylla finns böcker för och om barn med funktionsvariationer. Böcker som väcker läsglädje men som också ger stöd och inspiration. 

Läsa på många språk

Vi har böcker på många olika språk, för både barn och vuxna. Saknar du böcker på något språk, fråga oss så hjälper vi till.

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du strömmande e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosninska, kroatiska och serbiska. Det finns både barn- och vuxenböcker. Tjänsten är gratis. Du får strömma hur mycket du vill. Världens bibliotek är öppet för alla. För att bli användare behövs en giltig e-postadress.

Länk till Världens bibliotek.

Bläddra

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på romani chib och samiska och meänkieli. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska och jiddisch.

Bläddra är helt kostnadsfri för användaren och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att ta del av litteraturen.

Läs mer om tjänsten Bläddra.

Läsa på många sätt

Många läser med ögonen, men det går också att läsa med öronen eller fingrarna.

Teckenspråk

Det finns bilderböcker med teckenspråk eller TAKK-tecken (tecken som stöd). Du hittar böckerna på Äppelhyllan.

Silent books

Vi har färdiga boklådor med så kallade silent books, en bok utan skriven text där det istället är läsaren som förmedlar en berättelse utifrån bilderna. Oavsett språk eller läsförmåga kan barn och vuxna läsa en bok tillsammans. 

Lättläst och Börja läsa

Lättlästa böcker har ett enkelt språk, luftig text och ofta bilder. Det finns lättlästa böcker, både kapitelböcker och faktaböcker, för alla åldrar. På Tibro bibliotek har vi märkt ut lättlästa böcker med gul prick på bokryggen. På vår Börja läsa hylla finns lättlästa böcker som passar extra bra för barnet som håller på att lära sig läsa. På denna hylla hittar du även lättlästa böcker med versaler.

Läs & lyssna

Det finns böcker som är kombinerade med både text och ljud i form av CD.

Legimus

För den elev som har någon form av läsnedsättning eller svårighet att ta till sig tryckt text finns talbokstjänsten Legimus, böcker i ljudformat. Legimus är ett digitalt bibliotek som produceras av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. Med legimus går det att ladda ner talböcker gratis till dator, surfplatta och mobil.
För att kunna använda tjänsten måste eleven bli en registrerad användare. Detta hjälper vi på biblioteket till med. För barn under 18 år måste målsman godkänna registreringen av ett sådant konto.

Har du en elev som är i behov av Legimus? Be förälder kontakta oss för att boka in en tid att registrera ett konto.

Kontakt

Har du frågor?
Kontakta gärna skolbibliotekarie Evelina Linderholm:
evelina.linderholm@tibro.se
0504-18254