Motions- och cykelspår

E-post
kfn@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Öppettider
Besökare hänvisas till biblioteket följande tider:

Måndag: 10.00-16.00
Tisdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-14.00

Postadress
Tibro kommun, Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Kontakter

Du som gillar att springa, gå, cykla eller åka skidor i motionsspår har stora möjligheter att göra det i Tibro med omnejd. Det finns elljusspår utmed Fågelviksleden i tätorten, i Fagersanna och i Rankås fritidsområde, där det även finns flera terrängspår.

Rankås är Tibros mest kompletta friluftsområde. Här finns följande terrängspår:

  • 0,5 km
  • 1,2 km
  • 2,5 km   
  • 2,5 km, elljusspår. Belysningen är tänd till kl. 23.00.
  • 5,0 km
  • 10,0 km

I området finns även mountainbikespår, som är 0,6 km, 2,5 km och 4 km långa. Det längsta MTB-spåret är godkänt för internationella mountainbiketävlingar.  

En promenadslinga på 2,7 km utgår också från Rankås. Lämpliga utflyktsmål: Segertorps källa, kommunens fontän och kommunens källor för dricksvatten.

Vintertid vid snötillgång prepareras samtliga spår, med prioritet på elljuspår. Mer information om spårstatus finns på webbplatsen skidspar.se.

Elljusspåret Rankås 2,5 km 

Det gå att välja mellan olika slingor på elljusspåret - 0,7 km, 1,4 km, 1,9 km eller 2,5 km. Alla spår är belysta med LED-lampor. Grundbelysningen är 10 w och ökas till 30 w när någon passerar. Belysningen är tänd till kl. 23.00 varje kväll och tänds på morgonen kl. 06.00.

Elljusspåret i Fagersanna

I Fagersanna finns ett 2,4 km långt elljusspår där belysningen är tänd till kl. 21:30 varje kväll. När det är snö spåras det upp två spår för klassisk skidåkning. När det är skidföre är det inte tillåtet att promenera utmed elljusspåret. Våren 2022 rustades spåret upp och fick ny beläggning av stenmjöl. För karta och mer information, se pdf-fil längst ner på sidan.

Belysning

  • LED-belysning för betydande energibesparing (50-60 %).
  • Varje armatur förbrukar i tomdrift 10 watt (ingen är på spåret, men spåret är tänt). När någon passerar en armatur tänds fem lampor framåt och fem bakåt. Energiåtgången ökar då till 30 watt.
  • Vitt ljus gör att man ser detaljer bättre.

Fågelviksspåret - elljus och utegym

Vid Fågelviksleden, ett stenkast från Sportparken, finns ett 2,6 km långt elljusspår. Belysningen är tänd till kl. 23:00 varje kväll och tänds på morgonen kl. 05:00.

Här finns ett utegym med maskiner som skulderpress, axeldrag, bröst/tricepspress, benpress, kombinationslyft och multitränare. Två maskiner är tillgänglighetsanpassade. Här hittar du även en crossfit-ställning som erbjuder statiskt och dynamisk träning på de olika modulerna med möjlighet att välja fokusområden som mage, armar, axlar och ben. Mellan träningsmaskinerna finns det en träningsstege för dig som vill öva explosivitet och snabba fötter.

På samtliga maskiner finns information om hur du utför de olika övningarna och på vissa finns det även en QR-kod du kan använda dig av för att se en instuktionsfilm. Utegymmet är belyst samma tider som Fågelviksspåret, det vill säga fram till kl. 23:00.

När det är tillräckligt med snö spåras ett skidspår för klassisk stil. Halva spåret kan användas av gående.

Tibroslingan - promenad- och cykelslinga i Tibro tätort

Tibroslingan är en promenad- och cykelled i Tibro tätort. Den är uppdelad i fyra mindre slingor, två på 5 km och två på 2,5 km. Du kan ansluta var du vill utefter slingan. Du kan läsa mer om Tibroslingan i broschyren som finns som pdf-fil längs ner på sidan. Informationstavla finns dessutom på Bangatan.

Hälsans stig

Hälsans stig är en 2,1 km lång promenadslinga där man med fördel kan utgå från scenen i Stadsparken. Slingan går delvis utmed samma spår som Å-leden. Se filmen om invigningen 2023-05-29. Hälsans stig är ett samarbete med Riksförbundet HjärtLung.

Rankås promenadspår

Promenadspåret startar vid Rankåsstugan och följer grusvägen österut. Leden är 2,7 km lång och har markerats med symboler. Terrängen är flack och leden följer enkla grusvägar genom en vacker barrskog. Avstickaren till Segerstorps källa följer en kort, något kuperad, skogsstig. För mer info se pdf-fil längs ner på sidan.