Motions- och cykelspår

Telefon
0504-18260

E-post
kfn@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Öppettider
Besökare hänvisas till Biblioteket följande tider:
Måndag- torsdag kl. 10.00-16.00
Fredag kl. 10.00-14.00

Postadress
Tibro kommun, Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Kontakter

Du som gillar att springa, gå, cykla eller åka skidor i motionsspår har stora möjligheter att göra det i Tibro med omnejd. Det finns elljusspår utmed Fågelviksleden i tätorten, i Fagersanna och i Rankås fritidsområde, där det finns flera terrängspår.

Rankås är Tibros mest kompletta friluftsområde. Här finns 6 terrängspår:

  • 0,5 km
  • 1,2 km
  • 2,5 km   
  • 2,5 km, elljusspår. Belysningen är tänd till kl. 23.00.
  • 5,0 km
  • 10 km

I området finns även mountainbikespår (MTB), som är 0,6, 2,5 och 4 kilometer långa. Det längsta MTB-spåret är godkänt för internationella mountainbiketävlingar.  

En promenadslinga på 2,7 km utgår också från Rankås. Lämpliga utflyktsmål: Segertorps källa, kommunens fontän och kommunens källor för dricksvatten.

Vintertid vid snötillgång så prepareras samtliga spår, med prioritet på elljuspår, information se på webbplatsen skidspår.se.

Elljusspåret Rankås 2,5 km 

Det finns möjligheter till olika längder av el-ljusbanan. Du kan välja 0,7 km, 1,4 km, 1,9 km och 2,5 km. Alla spår kommer att vara el-belysta på kvällen med LED lampor, grundbelysningen blir 10 w och ökas till 30 w när någon passerar.
El-ljusbanan har ändrads från tävlingsbana till motionsbana. De svåra backarna är borta för att få en behagligare skidåkning. Belysningen är tänd till kl 23.00 varje kväll och tänds på morgonen kl 06.00.

Elljusspåret i Fagersanna

I Fagersanna finns ett 2,4 kilometer långt elljusspår, där belysningen är tänd till kl 21.30 varje kväll. När det är snö vintertid, spåras det upp två spår för klassisk skidåkning. När det är skidföre är det inte tillåtet att promenera utmed elljusspåret. Våren 2022 rustades spåret upp och har fått ny beläggning av stenmjöl. För mer karta och mer info, se pdf-fil längst ner på sidan.

Ny led armatur har investerats

• Armaturer är nu utbytta till led belysning, vilket gör att energibesparingen blir betydande.
• Varje armatur tar i energi tomdrift 10 watt ( ingen är på spåret , men spåret är tänt), joggar någon förbi tänds 5 lampor framåt och fem bakåt (högre effekt) energiåtgång 30 watt
• Bättre ljus än tidigare, vitt ljus vilket gör att man ser detaljer bättre.
• Energiförbrukningen minskar med 50 – 60 %.

Fågelviksspåret Elljusspår och utegym

Vid Fågelviksleden, ett stenkast från Sportparken finns ett 2,6 kilometer långt elljusspår. Belysningen är tänd till kl. 23.00 varje kväll och tänds på morgonen kl. 05.00.

Här finns ett nytt utegym med maskiner som skulderpress, axeldrag, bröst/tricepspress, benpress, kombinationslyft och multitränare, dessutom är två maskiner tillgänglighetsanpassade. Här hittar du även en crossfit-ställning som erbjuder statiskt och dynamisk träning på de olika modulerna med möjlighet att välja fokusområden som mage, armar, axlar och ben. Mellan träningsmaskinerna finns det en träningsstege för dig som vill öva explosivitet och snabba fötter med mera.

På samtliga maskiner finns information om hur du utför de olika övningarna och på vissa finns det även en QR-kod du kan använda dig av för att se en instuktionsfilm. Utegymmet är belyst samma tider som Fågelviksspåret, det vill säga fram till kl. 23.00.

När det är tillräckligt med snö under vintern spåras det upp ett skidspår för klassisk stil och
halva spåret kan användas av gående.

Tibroslingan - promenad- och cykelslinga i Tibro tätort

Tibroslingan är en promenad- och cykelled i Tibro tätort. Den är uppdelad i fyra mindre slingor, två på 5 kilometer och två på 2,5 kilometer och du kan ansluta var du vill utefter slingan. Du kan läsa mer om Tibroslingan i broschyren som finns som pdf-fil längs ner på sidan. Informationstavla finns dessutom på Bangatan.

Rankås promenadspår

Promenadspåret startar vid Rankåsstugan och följer grusvägen österut. Leden är 2,7km lång (t/r) och har markerats med symboler. Terrängen är flack och leden följer enkla grusvägar genom en vacker barrskog. Avstickare till Segerstorps källa följer en kort, men något kuperad skogsstig. För mer info se pdf-fil längs ner på sidan.