Hembygdsgårdar i Tibro kommun

Telefon
0504-184 14

Besöksadress
Borgargatan 27

Öppettider
Torsdagar kl. 13.00-19.00 och fredagar 8.30-12.00

Postadress
543 32 Tibro

Kontakter

Balterydsgården och Brännhults gård är två välbevarade äldre gårdar, som sköts av hembygdsföreningar i Tibro kommun.

Balterydsgården

Gården är ett välbevarat exempel på en storgård från tiden kring laga skiftet. Förutom mangårdsbyggnad finns även ett antal intressanta ekonomibyggnader, bland annat den nyligen renoverade kölnan. Kölnan uppfördes ursprungligen som en torkugn för malt men har genom åren haft flera olika användningsområden,bland annat som brygghus och slakteri.

Strax intill Balterydsgården ligger Ingelsby skolmuseum. Kyrkefalla Hembygdsförening har hand om Balterydsgården.

Aktiviteter och öppettider

Balteryd har temautställningar och traditionellt midsommarfirande. Under juli månad arrangeras det kaffeservering och underhållning vissa lördagar. Mycket aktiviteter ordnas också av föreningen Tibro längs åna.

Brännhults hembygdsgård

Brännhult är en gård belägen nordöst om sjön Örlen, några kilometer från Söroset. Gården har anor från 1600-talet och består av två mangårdsbyggnader som liknar varandra i storlek och byggnadsstil och som ligger tätt samman. Ett antal uthus samt en torpstuga som flyttats hit hör också till hembygdsgården.

Aktiviteter

Ransbergs Hembygdsförening som sköter gården, ordnar våffeldag på försommaren och i augusti arrangerar föreningen en hembygdsfest med aktiviteter av olika slag.