Tvätt

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Tvätta bilen

Visste du att man inte ska tvätta bilen hemma på garageuppfarten? En smutsig bil är full av föroreningar såsom tungmetaller och kemikalier.

När du tvättar bilen hemma så blandar sig föroreningarna med rengöringsprodukterna du använder och rinner med vattnet ner i närmaste dagvattenbrunn. Detta vatten rinner i sin tur helt orenat ut i närliggande vattendrag eller sjö.

Var ska jag tvätta min bil?

Tvätta din bil i en ”gör-det-själv-hall” eller i en automatisk biltvätt där tvättvattnet passerar ett reningsverk innan det släpps ut. Om du ändå måste tvätta bilen hemma någon enstaka gång gör det då på en gräs- eller grusplan, med markägarens tillstånd. Det är inte acceptabelt att tvätta bilen med rengöringsmedel på gatan, asfalterad parkeringsyta eller liknande då tvättvattnet orenat rinner ut i vattendrag eller liknande.

Hur ska jag tvätta bilen?

Tvätta bilen regelbundet och inte allt för sällan. Om du tvättar bilen ofta sätter sig inte smutsen fast och du kan använda mindre och mildare rengöringsmedel. Det är viktigt att du använder bilvårdsprodukter som är miljömärkta. Men kom ihåg att även miljömärkta rengöringsmedel inte är så miljöanpassade att de kan släppas rakt ut i vattendragen.

Så här påverkas miljön!

När du tvättar din bil lossnar bland annat oljerester, kemikalier från bilvårdsprodukter och tungmetaller. Det frigörs även däckpartiklar, bränslerester och partiklar av asfalt. Dessa ämnen är skadliga för både människan och miljön

Det finns även regler för hur en biltvättverksamhet får bedrivas.

Vill du veta mer? Här finns en länk till Miljösamverkan Östra Skaraborg sida om biltvätt.