Örlenområdet

Telefon
0504-182 72

Öppettider
Kiosken är öppen 13/5-28/8. Under den perioden ska den vara öppen minst 4 timmar per dag, men den kan hållas stängd vid låg temperatur och regn och under dagar med få badgäster. Tel, kiosken: 0504-220 20

Postadress
Örlenbadet, 543 95 Fagersanna

Kontakter

Sjön Örlen, cirka en mil från Tibro centrum, är en utmärkt bad- och fiskesjö. Det finns flera stugområden runt sjön vilket gör att antalet boende ökar markant under sommaren. Söder om sjön sträcker Fagersanna samhälle ut sig.

Örlenbadet, den mest populära badplatsen, har en barnvänlig badstrand med härlig sandstrand, gräsmatta, pizzeria (öppen maj - sept), kiosk, bryggor, hopptorn, beachvolleybollplaner, servicebyggnad med omklädningsrum, dusch, toaletter och uthyrning av kanoter.

  • Mellan Örlenbadet och campingens badplats har du en trevlig promenadslinga, Prästberget.
  • Sjön Örlen erbjuder goda fiskemöjligheter, men fiskekort erfodras.
  • Det är möjligt att hyra turistcanadensare för timuthyrning vid pizzerian. För längre uthyrning kontakta Tibro Kanotklubb.
  • Sommarsimskolan startar i Badhuset vecka 25-27, varav järn- och bronsgrupperna flyttar ner till Örlen. Silvermärkestagare, kandidater och magistrar startar simskola vid Örlenbadet vecka 26-27.

Campingens badplats

Badplats med sandstrand och bryggor samt en lekplats. Servicebyggnaden är av mycket hög klass och här finns toaletter och duschar.

Fagersannabadet

Mindre badplats med sandstrand, gräsmatta, toalett och bryggor.

Vattenkvalitet i örlenområdet

Under sommaren tas vattenprover vid ett antal badplatser runt om i kommunen. Det som kontrolleras är vattenkvalitén, temperatur och algblomning.

På webbplatsen havochvatten.se kan man läsa om vattenkvalitet vid Sveriges kommunala utomhusbad.

Större offentliga badplatser klassas som EU-bad

Örlenbadet är klassat som ett EU-bad och kontrolleras enligt EU:s badvattendirektiv. Det innebär krav på kontroll av badvatten, provtagning och undersökningar, badvattenprofiler och information till allmänheten. Prover på badvattnet tas var tredje vecka under badsäsongen och resultaten presenteras på webbplatsen Badplatsen.

Skyltning anger badvattnets kvalitet

Alla EU-bad ska ha platsinformation om badvattnets kvalitet i form av tydliga och enhetliga skyltar. Betyget baseras på provtagningarna av badvattnet från de senaste fyra åren. Badvattenkvaliteten anges i fyra nivåer från utmärkt med tre stjärnor till dålig med avrådan från bad.

Skyltarna ska visa vilken kvalitet det är på badvattnet, allt från "Utmärkt badvattenkvalitet" till "Avrådan från bad". Om det skett föroreningar av vattnet ska besökarna avrådas från bad. Det ska även finnas information om vad som orsakade föroreningen och vad som görs för att förhindra nya.