Information om valet till Europaparlamentet 2024

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

I år är det val till Europaparlamentet. Den 9 juni är det valdag och du kan förtidsrösta från och med den 22 maj till och med valdagen.

Så här röstar du

Det finns flera olika sätt att rösta på:

  • Rösta i din vallokal på valdagen den 9 juni
  • Förtidsrösta i en röstningslokal var som helst i Sverige från och med den 22 maj
  • Rösta i utlandet via brevröst eller på ambassad eller konsulat
  • Rösta med hjälp av ett bud, om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstnings- eller vallokal, eller om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt 
  • Rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare, om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstnings- eller vallokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig

Valsedlar finns på alla ställen där det går att rösta.

Vallokaler

Tibro kommun är indelad i sex valdistrikt. I varje valdistrikt finns det en särskild vallokal. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Observera att du bara kan rösta i den vallokal du tillhör!

Valnämnden i Tibro kommun har beslutat om följande valdistrikt, vallokaler och öppettider:

Valdistrikt Vallokal
Smuleberg m.fl. Fd. Smulebergsskolan, matsalen, Ådalsvägen 33  
Södra centrum Sporthallen, B-hallen
Gymnasiegatan 27 
OBS! Ny vallokal
Häggetorp, Katrineberg m.fl. Församlingshemmet Tibro,
Hjovägen 23
Skattegården m.fl.

Allégården, lokal Galaxen
Fredsgatan 38
(Ingång via Allégårdens entré)

Fagersanna, Ransberg m.fl. Ransbergs skola, idrottshallen, Örlenvägen 12
OBS! Ny vallokal
Hörnebo, Kvarnhagen m.fl. Kompetenscenter (f.d. Näringslivets hus),
Järnvägsgatan 17

Samtliga vallokaler har öppet kl. 08.00 - 21.00 på valdagen den 9 juni. 

Förtidsröstning och röstningslokaler

Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta i vilken röstningslokal du vill i hela landet. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. 

I år pågår förtidsröstningen från och med den 22 maj till och med den 9 juni. I Tibro kommun kan du förtidsrösta i följande lokaler:

  • Allégården, Fredsgatan 38 (Ingång via Allégårdens entré).

        Öppettider: måndag - fredag   kl. 10:00 - 18:00
                         OBS! torsdag 6 juni kl. 10:00-14:00
                         lördag – söndag kl. 10:00 - 14:00            
                         OBS! söndag 9 juni kl. 08:00 - 21:00

  • Biblioteket, Gymnasiegatan 29 

        Öppettider: måndag kl. 10.00-16.00
                          tisdag, onsdag, torsdag kl. 10.00-19.00
                          fredag kl. 10.00-16.00
                          lördag kl. 10.00-14.00  
                          OBS! Söndagar och torsdag 6 juni stängt. 

Kom ihåg ditt röstkort och giltig legitimation när du ska förtidsrösta!
Mer information om förtidsröstning finns på Valmyndighetens webbsida. 

Vad är ett röstkort?

Ett röstkort skickas till alla som finns med i röstlängden. På röstkortet står vilken vallokal du ska rösta i samt vallokalens adress och öppettider. Senast den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort skickat till din folkbokföringsadress i Sverige. Stämmer inte uppgifterna på röstkortet kontaktar du Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Mer information om röstkortet finns på Valmyndighetens webbsida

Röstkort ett krav vid förtidsröstning

Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort. Röstkortet används för att skicka rösten till vallokalen i det valdistrikt som du som väljare hör till. Det är där rösten räknas.

Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men det är praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Om du saknar röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen, Länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Röstkortet kan också skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstnings- eller vallokal kan du rösta genom ett bud. Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig kan du få hjälp av kommunens ambulerande röstmottagare. För att komma i kontakt med ambulerande röstmottagare ringer du 0504-181 05, eller skickar e-post till kommun@tibro.se.

Bokningen är öppen från och med den 22 maj, på vardagar kl. 08:00-16:00 samt valdagen den 9 juni kl. 09:00-14:00. Observera att det är viktigt med god framförhållning vid bokning av ambulerande röstmottagare och att det är kommunen som avgör när ambulerande röstmottagare har möjlighet att komma hem till dig.

De ambulerande röstmottagarna är tjänstepersoner på Tibro kommun och de kommer att ha med sig valsedlar för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. i år är detta Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet de gröna, Moderaterna, Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Värdigt liv. 

Mer information om hjälp att rösta finns på Valmyndighetens webbsida

Mer information om EU-valet

Mer information om valet till Europaparlamentet 2024, hur valet fungerar, hur du röstar med mera finns på Valmyndighetens webbsida. Du kan också ringa till Valmyndighetens valupplysning på telefonnummer 020-825 825 om du har frågor om valet.