Ransbergseleverna besökte sin nya skola

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

  • Vakant Rektor Ransbergs skola
    0504-181 71

3 januari 2024

Barnomsorg och utbildning, Ransbergs skola, Ransbergsbygget

I mitten av december fick alla Ransbergselever bekanta sig med den nya skolan som de ska börja i efter jullovet. Det var något de verkligen uppskattade. I den här filmen får du följa med några av skolans årskurs 3- och årskurs 6-elever på rundvandring i skolan och höra dem berätta vad de tycker om sin nya skola.

Eleverna fick vandra runt på skolan med sina lärare som guider. De fick se elevtorgen, klassrummen och grupprummen som finns i skolans två hemvister. De bekantade sig med det nya biblioteket, med slöjd- och bildateljén och skolans musik- och filmstudio. De fick se den nya matsalen, köket, idrottshallen - och skolans hjärta, den stora gradängtrappan, som kommer att fungera som en samlingssal och som en passage mellan bottenvåningen och övervåningen. 

Berättar om skolans hjärta

Läraren Sara Berggren berättar för eleverna i årskurs 3 om vad rummet med gradängtrappan ska användas till. Hon ber dem bland annat uppmärksamma den specialgjorda takkronan som pryder taket i det stora, speciellt utformade rummet.

Förhoppningsvis kommer det stå ett piano här inne och så kommer man kunna titta på film. Spännande va? Och har ni sett lampan? Hur häftig är inte den, säger hon.

Jätten Ranes guld i matsalen...

Läraren Helen Karlsson guidar årskurs 6-eleverna i matsalen.

Vi kommer att ta mat här. Det är ju guldfärgat här utifrån jätten Ranes guldskatt. Och lite lägre bänkar att ta mat vid. Det blir lite bättre för de yngre barnen, säger hon bland annat.

Fräscht och skofritt

Årskurs 6-eleverna Linnéa Löfgren, Alice Kruse och Märta Fernholt förmedlar sina intryck av den nya skolan.

Det är väldigt fräscht, menar Linnéa.

Den här skolan är lite bättre än den förra, fastslår Alice. På den förra skolan var det tre hus och man behövde ta på sig skorna och gå in och ut mellan de olika byggnaderna. Nu har vi ett skofritt hus.

Nu är allt på samma ställe och man kan gå in i skolan en gång och så slipper man gå ut, betonar Märta som både är imponerad av skolans gradängtrappa och av sitt blivande klassrum:

Trappan är väldigt cool och klassrummet riktigt fint. Det är som en tavla, säger hon. 

Coolt med jätten Rane

Det var ett önskemål från eleverna att jätten Rane skulle finnas med på något sätt i skolan. De tre tjejerna är imponerade av den stora illustrationen av den lokala sägnen som finns på idrottshallens fasad.

Det är väldigt coolt, säger de samstämmigt.

De har fått med väldigt mycket på den bilden, konstaterar Linnéa.

Att det finns en historia om en jätte som de har fått med i skolan här. Det är väldigt häftigt, fastslår Alice.

De tre årskurs 6-eleverna är tacksamma för att de får möjlighet att gå på den nya skolan, även om det bara är under en termin.

Det är kul att vara de första eleverna som får gå ut på den här skolan, säger de.

"En upplevelse"

Årskurs 3-eleverna Anthon Larsson, Dagny Hansson, Linn Fredriksson och Tindra Lilja-Seger i klass 3F ser också fram emot att börja i den nya skolan. De gillar det de fick se under rundvandringen.

Det var en upplevelse, fastslår Anthon.

Den är väldigt fin och har fina färger, säger Linn.

Jag gillar trappan och det som hänger däruppe över trappan, säger Dagny.

Jag gillar det här med att vi är den nyaste skolan och att det är vi som ska få ha de här fina färgerna och allt, säger Tindra.

Viktig närhet - och skogen

Det årskurs 3-eleverna tycker är bland det bästa med den nya skolan är att den ligger i Fagersanna och att de har en skolgård som växer in i den närliggande skogen.

Det är väldigt bra att den finns i Fagersanna. När man bor så nära så kan man cykla och gå hit, framhåller Linn.

Skolgården ser väldigt rolig ut. Det är en stor förändring sedan vi gick här, konstaterar Dagny.

Det är lite roligt att ha en skog som en skolgård. Det är inte så många som har det, fastslår Anthon.

Det är bra att det är en så stor skolgård, avslutar Linn.