Ransbergs skola nästan färdigbyggd

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

21 november 2023

Barnomsorg och utbildning, Ransbergs skola, Ransbergsbygget

Ransbergs skola är i det närmaste färdigbyggd. Byggprocessen har löpt på som planerat och det är bara mindre justeringar som återstår innan skolan kan tas i bruk. I den här filmen berättar snickaren och Fagersannabon Simon Arthursson och platschefen Rickard Johansson om Tibro kommuns nya landsortsskola.

Simon Arthursson har en lite speciell relation just till den här skolan eftersom han bor i Fagersanna och har gått i den gamla, nu rivna Ransbergsskolan.

Det har varit väldigt häftigt faktiskt att få delta i det här bygget, inte minst för att det har blivit så fint som det har blivit. Det är så häftigt att hela skolan är samlad i samma byggnad. Det är bättre än tidigare då det bara var massa stugor överallt, säger han. 

Modern byskola

Den nya skolan har lite grann av karaktären av en byskola i modern tappning. Utvändigt slås man av den gröna fasaden som är försedd med traditionell lockpanel, partier med murad natursten och ett sedumtak. Och den stora utsmyckningen med Jätten Rane, som pryder idrottshallens fasad.

Det är ju rätt så häftigt att de har valt en så pass gammal stil på skolan och att den smälter in snyggt i naturen, menar Simon. Jag tycker att det är fränt att man bygger så trots att det är 2023. Det brukar ju vara andra utformningar på byggnader nu för tiden.

Viktig för bygdens utveckling

Simon är övertygad om att både den nya skolan och dess idrottshall kommer att ha stor betydelse för den fortsatta utvecklingen av Fagersanna-Ransberg:

Så som Fagersanna har vuxit den senaste tiden så betyder nog den nya skolan jättemycket, säger han. Han fortsätter:

Det kommer att bli superbra med allt man kan göra i den nya idrottshallen. Det finns ju mer möjligheter att kanske starta nya föreningar i olika idrotter. Och även möjlighet till privata uthyrningar.

Naturfärger och spektakulärt hjärta

När man vandrar runt i den nya skolan slås man av den milda färgsättningen med naturfärger i alla rum, de väl tilltagna hemvisttorgen, den hemtrevliga skolrestaurangen med utsikt mot sjön Örlen, klassrummen med fönstren som vetter ut mot den omgivande naturen och skolans hjärta - en fantastisk gradängtrappa med ett stort panoramafönster.

Det märks att allting är väldigt genomtänkt. Allting flyter ihop och det är samma färger och fina trädetaljer överallt. Allting är ju sjukt bra, men gradängtrappan som är hjärtat i hela byggnaden är något utöver det vanliga, säger Simon med viss stolthet i rösten.

Inflyttning i december

Det mesta av byggarbetet är nu klart. Under de närmaste veckorna ska en del ändringar och detaljarbeten slutföras. I vecka 50 ställs större delen av de nya möblerna på plats och under jul- och nyårsveckorna flyttas allt skolmaterial från den tillfälliga Ransbergsskolan i Tibro till den nya skolan.

Jag tycker att skolan har blivit riktigt fin. Man är väl lite stolt över att man har varit med och byggt den, så det ska bli kul när alla andra får komma hit och kolla och se hur bra det har blivit, avslutar Simon Arthursson.