Öppet webbinarium om suicidprevention 9/8

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

14 augusti 2024

Omsorg och stöd, Trygghet och säkerhet, Folkhälsa

Måndagen den 9 september kl. 13-15.30 arrangeras ett webbinarium där du får möta psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg, en person som planerade ta sitt liv och företrädare för polisen, räddningstjänsten och ambulansverksamheten som berättar hur de bemöter och berörs av möten med personer som planerar, försöker och ibland begår självmord, suicid. Webbinariet är öppet för alla intresserade. Det arrangeras av Skaraborgs kommunalförbund och Skaraborgs kommuner.

Självmord, eller suicid som det också kallas, kan upplevas som en utväg när livet känns allt för meningslöst och tungt. Ambulanspersonal, poliser och anställda inom räddningstjänsten möter människor som befinner sig i kris och när det svåra redan skett. 

I Sverige tar cirka 1500 personer sitt liv varje år och cirka 2000 individer genomför suicidförsök. Närstående, släkt och vänner påverkas starkt. Blåljuspersonal från ambulans, räddningstjänst och polis kommer ofta i beröring med personer som planerar, försöker genomföra, och ibland genomför, suicid.

Webbinarium om bemötande vid självmord och självmordsförsök

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. Det är en dag som har instiftats av Världshälsoorganisationen WHO för att belysa arbetet med att förhindra självmord.

Skaraborgs kommunalförbund och Skaraborgs kommuner genomför ett webbinarium om suicidprevention och blåljusverksamhet för att uppmärksamma den suicidpreventiva dagen. 

Vid webbinariet får du möta:

  • Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, som delar med sig av sin erfarenhet och kunskap om suicid och suicidprevention.
  • Hans Lekedal som berättar hur det var för honom när han upplevde livet som för svårt att leva.
  • ambulanspersonalen Johan Dahlgren och Linda Engeroth, polisen Martin Johansson och Christian Velander från räddningstjänsten, som berättar om sina yrken och möten som berör.

Webbinaret är kostnadsfritt och du behöver inte anmäla dig till det. Använd länken som finns längst ner på den länkade sidan och gå in i mötet i god tid:

På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om självmordstankar och hur du kan stötta någon med självmordstankar.

Sidor om självmordstankar, 1177.se

Suicidpreventivt stöd

Det finns en rad olika stödlinjer och webbplatser för dig som behöver stöd för att du eller någon i din omgivning mår dåligt.