I november får du broschyren "När krisen eller kriget kommer" i brevlådan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

10 oktober 2024

Trygghet och säkerhet

I slutet av november skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut en ny version av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. Redan nu finns den att läsa på msb.se.

Den tidigare broschyren skickades ut 2018. Eftersom säkerheten i vår omvärld ha försämrats, så har regeringen gett MSB i uppdrag att ta fram en ny version. Den nya broschyren delas ut till alla hushåll under två veckor, den 18–29 november.

Inget omedelbart hot just nu

Den nya broschyren har större fokus på vår beredskap för krig och hur man ska agera vid ett militärt angrepp. Den ger även konkreta råd för hur man kan förbereda sig och agera om något allvarligt händer.

Att det kommer en ny broschyr just nu betyder inte att det finns något omedelbart hot mot Sverige. Säkerheten har dock försämrats över tid och eftersom omvärlden är osäker och oförutsägbar behöver vi stärka vår beredskap tillsammans, säger Tibro kommuns trygghets- och säkerhetssamordnare Anders Karlsson.

På msb.se kan du få svar på vanliga frågor om broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och var du kan vända dig med dina frågor:

Frågor och svar om broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på msb.se

Digital svensk version på msb.se

För att så många som möjligt ska känna igen broschyren när den kommer presenterar MSB redan nu en digital version på svenska på MSB:s webbplats. Det är viktigt att alla vet att man ska läsa den, följa råden och spara den.

Broschyren "När krisen eller kriget kommer" i pdf-format på msb.se

I samband med att broschyren börjar delas ut i brevlådorna den 18 november, kommer den kunna laddas ner på flera olika språk på msb.se. Den kommer också att finnas på teckenspråk, i punktskrift, inläst på svenska och engelska och som korta filmer på olika språk.

Den version som finns att läsa på msb.se går att få uppläst i uppläsningsverktyg.

Kan beställas i november

Den tryckta nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer" kommer att kunna beställas på svenska, lätt svenska och engelska från och med den 18 november. Om du inte har fått en egen tryckt broschyr i slutet av november kan du beställa den kostnadsfritt på msb.se. 

En del kan bli oroliga när de läser om hot och risker, men det är viktigt att alla känner till vad som kan hända och framförallt vad man kan göra för att öka sin och sina näras säkerhet och beredskap. Ingen är ensam i det här, utan vi är alla en del av beredskapen i Sverige, säger Anders Karlsson.