Följ med på en rundtur i nya Ransbergs skola

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

  • Vakant Rektor Ransbergs skola
    0504-181 71

31 maj 2023

Barnomsorg och utbildning, Ransbergs skola, Ransbergsbygget

Ute i Ransberg växer den nya skolan fram steg för steg. Personalen på Ransbergs skola har besökt bygget under ledning av projektledaren Samuel Willner och projektingenjören Ragnar Olsson. Följ med på en rundtur i den nya skolan och hör personalen presentera sina tankar om hur den är utformad.

Det har hänt mycket på skolbygget i Ransberg det senaste halvåret. Ytterväggarna, fönstren och taken sattes på plats i oktober-november förra året och under årets första fem månader har innerväggarna satts upp, en hiss har monterats och kyl-, frys- och teknikrum iordningställts. Arbetet med VVS- och elinstallationer pågår för fullt, liksom målning av väggar och mattläggning. Idrottshallen, som är en naturlig del av skolan, har isolerats och håller på att förses med träpanel.

Natur-liga färger - och viktigt naturfokus

I november sattes skolans gröna panel, med traditionell lockläkt, på plats och i början av maj rullades det ut mattor med sedumväxter på taket, en takbeläggning som liksom den gröna panelen får skolan att smälta väl in i det omgivande landskapet.

Den nya skolan i Ransberg, och verksamheten som ska bedrivas där från och med januari nästa år, kommer att präglas av naturen på många olika sätt. Inomhus är det olika gröna nyanser som sätter tonen, liksom de många fönstren som gör att naturen är ständigt närvarande i lär- och lekmiljöerna.  

Vi har tryckt jättemycket på naturen när vi förmedlade våra önskemål och vår pedagogiska tanke till arkitekterna, så vi har kunnat inverka ganska mycket på skolans utformning, berättar förskolläraren Rosa Edman.

Skolgård som växer in i skogen

Även skolgården får en tydlig naturprägel. Närmast skolan kommer det att finnas asfalterade ytor med planteringar, lekutrustning och bollplaner, men det kommer även att finnas aktivitetsytor i skogen som ligger i direkt anslutning till skolgården, till exempel en hinderbana.

Det har varit en tydlig inriktning på att skogen ska bevaras och att en del av skolgården och miljöerna runt skolan ska växa in i skogen på ett naturligt sätt. Den här skolmiljön är helt fantastisk, konstaterar projektingenjören Ragnar Olsson.

Uppskattar resultatet

Under senare delen av maj fick personalen på Ransbergs skola en möjlighet att bekanta sig med sin nya arbetsplats. Under studiebesöket fick de bland annat se den nya skolrestaurangen, den spektakulära entréhallen, skolans musikstudio och ateljé, idrottshallen och de två hemvisterna med torg, klassrum och grupprum. De verkade gilla det de såg:

Lokalerna är helt underbara. Det är inte bara att det är nytt, utan det är så fint att se hur de pedagogiska idéerna är omvandlade till det fysiska rummet. Och ljuset och närheten till naturen är fantastiskt, framhåller rektor Lena Sahrblom.

Det är ljust, det är fräscht och naturen är precis inpå knutarna, säger Rosa Edman.

Det är som att komma hem. Jag har längtat hit ut igen. Vi har det bra nu, men Ransberg är Ransberg, avslutar läraren Cecilia Ljungqvist, som är uppriktigt rörd av stunden.