Lathund för företagsetablering
Telefon
0504-184 00
E-post
tillvaxt@tibro.se
Besöksadress
Centrumgatan 17,Tibro
Öppettider
Mån-fre 08.00-16.00
Postadress
Centrumgatan 17, 54380 Tibro
Står du i begrepp att starta eller etablera ett företag i Tibro kommun? Beroende på vilka behov och önskemål du har för din etablering har vi tagit fram en lathund som du kan följa för att komma i kontakt med rätt person i Tibro kommun och med andra myndigheter. Här finns information om köp och hyra av lokaler och mark, bygglov, nödvändiga tillstånd med mera.
Planerar du att starta ett företag så hittar du information om hur du går till väga på webbplatsen verksamt.se.
Verksamt.se drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här finns information och e-tjänster för dig som driver, ska starta eller utveckla ditt företag.
Nyföretagarcentrum
Nyföretagarcentrum Skaraborg ingår i en riksomfattande organisation med syfte att hjälpa och stödja blivande och nyblivna företagare. Bokar du tid hos en rådgivare på Nyföretagarcentrum får du kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning i samband med att du ska starta ditt företag.
Har du frågor och funderingar om att starta företag är du även välkommen att kontakt Tibro kommuns näringslivschef, tel. 0504-184 28, tillvaxt@tibro.se.
Om du är intresserad av att köpa kommunal mark är du välkommen att kontakta Tibro kommuns näringslivschef, tel. 0504-184 28 eller plan- och byggchef, tel. 0504-181 03.
Köpekontrakt och köpebrev hanteras av plan- och byggchefen.
Du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet:
Är du intresserad av att hyra eller köpa en lokal av Tibro kommun kontaktar du kommunens fastighetschef i Tibro kommun, tel. 0504-184 44.
Det är även fastighetschefen som ansvarar för att köpekontrakt och hyresavtal upprättas.
Om du är intresserad av en lokal eller mark som har en privat ägare, så kontaktar du den aktuelle mark- eller fastighetsägaren.
Vill du ha hjälp med kontaktuppgifter?
Kontakta Tibro kommuns näringslivschef, tel. 0504-184 28 eller tillvaxt@tibro.se.
En detaljplan gäller för ett begränsat område där marken har blivit avsatt för ett visst ändamål, till exempel bostäder, handel, industri, naturmark eller parkmark.
Det är nödvändigt att en ny detaljplan upprättas eller att den befintliga detaljplanen ändras:
- vid nyexploatering av mark, till exempel ett nytt bostadsområde eller industriområde
- vid ändringar i den befintliga markanvändningen som inte ryms i gällande plan
- för att säkerställa viss utformning av mark och bebyggelse
Besked från plan- och byggavdelningen
Har du frågor gällande detaljplaner och detaljplaneändringar kontaktar du Tibro kommuns stadsarkitekt, tel. 0504-181 49 eller plan- och byggchef, tel. 0504-181 83.
Du skickar din ansökan om planbesked till byggnadsnamnd@tibro.se.
Du ska som sökande få ett snabbt och tydligt besked om huruvida kommunen tänker inleda ett planläggningsarbete eller inte. Kommunens besked ska vara skriftligt och motiverat.
Du behöver en nybyggnadskarta vid nybyggnation inom planlagt område.
Den redovisar primärkartans detaljinformation med fastighetsgränser, markhöjder, detaljplanebestämmelser och anslutningspunkt för vatten och avlopp.
För tillbyggnader inom planlagt område kan det räcka med en förenklad nybyggnadskarta. Den redovisar primärkartans detaljinformation med fastighetsgränser, markhöjder och detaljplanebestämmelser.
Om du är i behov av en nybyggnadskarta kontaktar du Tibro kommuns plan- och byggchef, tel. 0504-181 03 eller kommunens mätningsingenjör, tel. 181 43. Kartan skickas till dig via mail.
Vid nybyggnation krävs normalt utsättning av byggnads läge. Det är viktigt att en byggnad uppförs på rätt plats i plan- och höjdläge, samt i överenstämmelse med fastighets- och bestämmelsegränser.
Kontakta plan- och byggavdelningen för husutsättning
Om du ska ansöka om husutsättning kontaktar du Tibro kommuns plan- och byggchef, tel. 0504-181 03, eller kommunens mätningsingenjör, tel. 0504-181 43.
Vi vädjar till dig att höra av dig minst fem dagar före önskad åtgärd, så att vi kan förbereda, beräkna och planera in arbetet. Efter utförd utsättning skickas ett digitalt utsättningsbevis till angiven e-postadress, med utsatta mått på byggnader och avstånd till gräns.
Fastighetsgränsen är skiljelinjen mellan fastigheter. Den går mellan de gränspunkter som vanligtvis beslutats vid en lantmäteriförrättning, markerats genom gränsmarkeringar på marken och redovisats på kartan.
Att veta gränsens läge och vad man får och inte får göra med den eller nära den är viktigt vid till exempel fastighetsköp, bygglov, skogsavverkning, jakt, fiske, uppsättning av staket och plantering av häckar.
Du hittar mer information om gränsmarkeringar på Lantmäteriets webbplats.
Tibro kommun kan visa var din gränsmarkering finns om du ska sätta upp staket eller liknande. Kontakta kommunens mätningsingenjör, tel. 0504-181 43.
Har du bestämt dig för att starta ett livsmedelsföretag? Eller ska du utöka din befintliga verksamhet med att producera, servera eller handla med livsmedel?
Registrering
Alla livsmedelsföretag ska registreras eller godkännas av en kontrollmyndighet för att kunna kontrolleras. Du hittar information om registrering av livsmedelsföretag på Livsmedelsverkets webbplats:
Om du ska sälja livsmedel direkt till konsument ska du registrera ditt företag hos kommunen där du driver din verksamhet. I Tibro är det kommunalförbundet Miljösamverkan Östra Skaraborg som handlägger sådana ärenden.
Om du är primärproducent ska ditt livsmedelsföretag registreras hos länsstyrelsen. En primärproducent kan till exempel vara växtodlare, djuruppfödare, biodlare, fiskare, fiskodlare, jägare eller bär- och svampplockare.
Om du ska hantera animaliska livsmedel i ditt företag, till exempel råa ägg, kött eller fisk, och dessa i huvudsak ska levereras till andra livsmedelsföretag, så ska anläggningen godkännas av Livsmedelsverket.
Lagar och regler för livsmedelsföretag
Du hittar information om vilka regler som gäller för livsmedelsföretagare på Livsmedelsverkets webbplats:
Om du driver eller planerar att driva en verksamhet med djur behöver du alltid tillstånd, oavsett hur många djur du har. Yrkesmässig verksamhet är när du tjänar pengar på att till exempel föda upp och sälja djur eller om du driver ett hunddagis.
Exempel på verksamheter som kräver tillstånd är:
- Ridskola
- Hunddagis
- Katt- och hundpensionat
- Uppfödning av pälsdjur
Du hittar mer information om tillstånd för sällskapsdjur och hästar på Länsstyrelsens webbplats.
Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS, bedriver tillsyn av lantbruk. Vid tillsyn kontrolleras bland annat gödselhantering och spridningsarealer, hantering av bekämpningsmedel, avfallshantering samt förvaring av diesel och eldningsolja.
Ska du starta eller ta över ett lantbruk med djur så behöver du anmäla detta till MÖS om du har 100-400 djurenheter.
Du hittar information om anmälan av djur samt tillsyn på MÖS webbplats.
Enligt Miljöbalkens bestämmelser krävs tillstånd från Länsstyrelsen för verksamheter med fler än 400 djurenheter.
På Länsstyrelsens webbplats finns information som vänder sig till dig som planerar starta eller bedriver lantbruk eller annan verksamhet på landsbygden.
Om en verksamhet ger upphov till buller måste det ansvariga företaget se till att det inte orsakar olägenhet för människors hälsa.
Kravet på egenkontroll i miljöbalken innebär att ni som verksamhetsutövare är skyldiga att utreda det buller ni orsakar. Det kan till exempel innebära kontrollmätningar av ljudnivån.
Om ditt företag planerar bedriva miljöfarlig verksamhet så krävs antingen anmälan till Miljönämnden Östra Skaraborg eller tillstånd från miljödomstolen eller länsstyrelsen.