Goda samtal för att förebygga självmord

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Aktiviteter under den suicidpreventiva veckan 2024.

10 september 2024

Omsorg och stöd, Trygghet och säkerhet, Folkhälsa

I Sverige tar cirka 1500 personer sitt liv varje år. Den 10 september arrangeras den suicidpreventiva dagen, vars syfte är att öka medvetenheten om hur vi bemöter människor som har det svårt och hur vi tillsammans kan förebygga självmord. Vill du få tips om hur du kan föra goda, svåra samtal, så kan du ta del av ett antal filmer om detta som tagits fram av Skaraborgs kommuner via Skaraborgs kommunalförbund.

Skaraborgs kommuner arrangerar genom Skaraborgs kommunalförbund två aktiviteter för att uppmärksamma den internationella suicidpreventiva dagen, som har instiftats av Världshälsoorganisationen WHO för att belysa arbetet med att förhindra självmord.

  • Måndagen den 9 september genomfördes ett öppet webbinarium om suicidprevention och blåljusverksamhet.
  • Tisdagen den 10 september publiceras ett antal filmade rollspel på webbplatsen skaraborg.se. 

Goda svåra samtal - så kan du bemöta en människa som mår dåligt

Genom olika handlingar kan vi som medmänniskor minska risken för att någon tar sitt liv. Hur vi bemöter medmänniskor som har det svårt, oavsett om de är kollegor, patienter, vänner, brukare, klienter, grannar eller något annat, kan ha stor betydelse för en individs mående.

Från och med den 10 september finns ett antal filmade rollspel på skaraborg.se. Här får du se exempel på svåra, viktiga möten mellan olika personer och ges möjlighet att reflektera över hur ett samtal kan påverka en individs mående. Agerar i filmerna gör Ullakarin Nyberg och Per Graffman. Ullakarin Nyberg, som är psykiater och suicidforskare, ger också kommentarer till det som visas.

Filmerna är framtagna för att kunna användas av enskilda eller grupper. De är lämpliga för dig som i ditt yrke eller på din fritid möter personer du kan behöva ha meningsfulla, ibland svåra samtal med. Målsättningen är att vända svåra samtal till goda samtal.

Led i Skaraborgskommunernas suicidpreventiva arbete

Webbinariet och filmerna är ett led i Skaraborgs kommuners suicidpreventiva arbete.

Ekonomiskt stöd kommer från statsbidrag kopplade till den nationella överenskommelsen om insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention och Handlingsplan för suicidprevention i Västra Götaland. I Skaraborg finns också Överenskommelse - Samverkan suicidprevention Skaraborg.

Suicidpreventivt stöd

På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om självmordstankar och hur du kan stötta någon med självmordstankar.

Sidor om självmordstankar, 1177.se

Det finns en rad olika stödlinjer och webbplatser för dig som behöver stöd för att du eller någon i din omgivning mår dåligt.