Förändrad museiverksamhet föreslås

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

18 september 2024

Kultur, fritid och idrott

I juni beslutade kommunfullmäktige om Tibro kommuns budget för de kommande tre åren och det viktiga arbetet med att se över anpassningar med anledning av budgeten fortsätter. Vid kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott den 16 september togs förslag på effektiviseringar fram som bland annat rör museiverksamheten.

Likt många kommuner i landet står Tibro inför några ekonomiskt ansträngande år. Målet är alltid att ge en god service till kommunens invånare och bedriva en verksamhet med en hållbar arbetsmiljö för alla anställda. Ett ansträngt ekonomiskt läge betyder dock att vissa verksamheter och metoder för hur arbetet bedrivs behöver ses över.

Sparbeting kräver effektiviseringar

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för den kommunala kultur- och fritidsverksamheten och stöttar kommunens föreningar på olika sätt. Inför 2025 behöver nämnden minska sina kostnader. Därför lades det vid arbetsutskottets sammanträde den 16 september fram förslag på effektiviseringar som bland annat omfattar Tibro museum.

Det bedrivs idag verksamhet i muséet med fler aktiva föreningar. Tibros historia är viktig för oss alla och något vi är stolta över. Vi har dock behövt se över våra kostnader och kommit fram till att vi behöver prioritera och då innebär det att vi inte längre har resurser att förvalta och visa hembygdsföreningens samlingar, säger Torbjörn Andersson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Dialog med föreningar

Kommunen har enligt avtal förvaltat Kyrkefalla hembygdsförenings samlingar i Tibro museum. Idag är också Tibro idrottshistoriska sällskap och Hjo-Tibro släktforskarförening aktiva i museet.

Vi har nu inlett en dialog med Kyrkefalla hembygdsförening och vi kommer också ha en liknande dialog med de andra föreningarna som nu är aktiva i Tibro museum, säger Torbjörn Andersson.

Övriga förslag omfattar bland annat förändrad simskola och förändrade öppettider i badhuset. De förslag som har lagts fram vid arbetsutskottet kommer behandlas vid kultur- och fritidsnämndens möte den 1 oktober. Först då fattas beslut om vilka åtgärder som kommer att genomföras.