Enigt nämndbeslut om museet, simskolan och anläggningsbidrag till föreningar

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Tibro museum entré öppen dörr

4 oktober 2024

Kommun och politik

Det var en enig kultur- och fritidsnämnd som antog budgeten för 2025. Beslutet innebär att museiverksamheten i kommunal regi upphör nästa år och att den framtida museiverksamheten ska utredas. Det blir också ändrade öppettider i badhuset, simskoleverksamheten förändras och det särskilda anläggningsbidraget för föreningar reduceras. Det arrangeras inte heller någon idrottsfest i kommunal regi 2025.

Kultur- och fritidsnämnden behöver precis som kommunens övriga nämnder minska sina kostnader inför 2025. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 1 oktober ställde sig samtliga ledamöter bakom förslaget till budget för 2025 som arbetats fram inom förvaltningen.

Utredning om framtida museiverksamhet ska göras

Den största besparingen i nämndens budget påverkar museiverksamheten. Museiverksamheten i kommunal regi kommer att upphöra senast den 30 juni nästa år och den framtida museiverksamheten ska utredas i samråd med Tibro-Kyrkefalla Hembygdsförening och andra intressenter.

Det finns en stor samsyn bland nämndens ledamöter att det är viktigt att bevara Tibros kulturarv. Det är därför som vi fattat beslutet om att göra en utredning om detta tillsammans med hembygdsföreningen och andra intressenter, säger nämndens ordförande Torbjörn Andersson.

Ändrade tider för badet och simskolan

I och med budgetbeslutet kommer badhuset att hållas öppet under perioden januari-april och oktober till december. Under hösten kommer nya tider för allmänhetens bad och motionssim att fastställas, liksom möjligheterna för att boka badet för föreningar och privata grupper.

Sommarsimskolan kommer att ersättas med simskoleverksamhet i badhuset på våren. Information om detta kommer att ges till vårdnadshavare senare i höst.

Unga prioriteras vid särskilt anläggningsbidrag

Den totala summan som avsätts till särskilt anläggningsbidrag till föreningar, som söker bidrag till renovering och liknande insatser i sina egna lokaler, minskar från 300 000 kronor till 200 000 kronor nästa år. Samtidigt kommer föreningar som har en hög andel barn och ungdomar att prioriteras när pengarna till särskilt anläggningsbidrag fördelas.