Kör vattenskoter med förstånd!

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Young man with beard riding jet-ski in a sunny summer day

22 juli 2024

Kultur, fritid och idrott

Kör du vattenskoter på sjön Örlen eller på andra sjöar i Västra Götalandsregionen? Då är det viktigt att du är minst 15 år, att du har förarbevis för vattenskoter och att du kör säkert och på ett sätt som gör att du inte orsakar skada eller stör andra människor.

Från och med den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Förarbeviset för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning. För att kunna utbilda sig och få köra vattenskoter krävs det även att man har fyllt 15 år.

Den som kör vattenskoter betraktas som ”befälhavare” i lagens mening och har enligt Miljöbalken och Sjölagen ansvar för att köra säkert och inte orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, natur eller miljö. 

En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga sjötrafikanter. Det innebär att du som kör vattenskoter ska följa de sjövägsregler som finns och känna till de lagar som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl förare av vattenskoter som för förare av övriga båtar och fartyg.

Var får jag köra?

Det är otydligt hur lagstiftningen ska tillämpas när det gäller var någonstans man får köra. 

Miljöbalken och allmänna sjötrafikregler gäller även för vattenskoter. Det finns också en förordning (1993:1053) om användning av vattenskoter, som säger att det endast är tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder samt i områden där länsstyrelserna beslutat om undantag från det generella förbudet. Men i en dom från EU-domstolen har detta generella förbud ifrågasatts. Resultatet är att det i dagsläget inte bedrivs någon tillsyn när det gäller denna del av vattenskoterförordningen. Det är Kustbevakningen och Polisen som är ansvariga tillsynsmyndigheter.

På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om vilka regler som gäller för motortrafik i naturen.