Så arbetar kommunens öppenvård

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

11 november 2024

Omsorg och stöd, Folkhälsa

Kommunens öppenvård är en del av socialförvaltningen och de har sina lokaler i Aktivitetshuset, Järnvägsgatan 1. Öppenvården kallas även för resursteamet och de arbetar med stöd och behandling av olika slag, så som boendestöd och behandling för missbruk av alkohol, droger och spel.

Klienterna kommer oftast till öppenvården via ett beslut från socialförvaltningens myndighetshandläggare, men för råd- och stödsamtal eller anhörigstöd krävs inga beslut. Uppdragen kan även komma via psykiatrin, vårdcentralen, habiliteringen eller kommunens arbetsmarknadsenhet AME. Insatserna är helt kostnadsfria och öppna för alla. Bland klienterna finns oftast individer med psykisk ohälsa, missbruksproblematik eller någon form av funktionsnedsättning.

Öppenvårdens personal kan arbeta i ett team runt klienten. Det är inte ovanligt att stödinsatserna flätas ihop eftersom det finns klienter som lider av både psykisk ohälsa och missbruk samtidigt.

Boendestöd är en av öppenvårdens insatser som ökat de senaste åren. Det är en väldigt bred insats som innebär att personalen åker hem till klienten för samtal, socialt stöd och/eller för att se till att klienten kommer ur sitt hem, bryter isolering och får struktur i vardagen. Både vad gäller stöd och missbruksbehandling så handlar öppenvårdens arbete mycket om att skapa motivation, men även att hjälpa till med myndighetskontakter eller sjukvårdskontakter. Allting görs tillsammans med klienten.

Till resursteamet hör även den öppna mötesplatsen Terrassen, som ligger på översta våning i Aktivitetshuset. Terrassens uppgift är att bryta ensamhet och isolering genom olika aktiviteter, utflykter och träffar. En typisk besökare har behov av någon form av aktivitet och vägledning som leder till bättre hälsa och välbefinnande, både psykiskt och fysiskt, samt att få vara en del av en social gemenskap.

Bilden

Resursteamet, översta raden (stående), från vänster:
Anneli Johansson, missbruksbehandling och anhörigstöd
Mike Grochowski, behandlingssamordnare, Case Management enligt RACT-metoden, samt samtal med våldsutövare
Cecilia Mellgren, missbruksbehandling och anhörigstöd
Tommy Silverfors, behandlingsassistent, föreståndare Terrassen
Sylwia Schmid, behandlingsansvarig

Nedersta raden (sittande), från vänster:
Magnus Windestål, boendestöd
Lisen Holm, boendestöd
Alicia Nygren, boendestöd

Saknades vid fototillfället gjorde Mikes närmaste kollega Clary Persson, behandlingssamordnare.