Unga Tibrobor fick jobba med centrumutveckling

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

26 juni 2023

Kommun och politik, Byggnation, boende och miljöskydd, Folkhälsa

Tibro kommun håller på att ta fram en centrumutvecklingsplan. Som ett led i det arbetet har årskurs 6-elever och gymnasielever i Tibro fått delta i ett mobilt dialoglabb. I början av juni fick de unga Tibroborna ge sin syn på hur stationsområdet i Tibro ska utformas och vad som ska finnas där i framtiden. Se filmen där eleverna berättar om sina idéer och där arbetet med centrumutvecklingsplanen beskrivs.

Den 13 februari i år fattade kommunstyrelsen beslut om att ta fram en centrumutvecklingsplan för Tibro. Planen kan ses som en direkt fortsättning på den översiktliga framtidsplaneringen som beskrivs i den nu gällande översiktsplanen, som fastställdes av kommunfullmäktige den 25 oktober 2021.

Långsiktigt hållbar markanvändning

Det huvudsakliga syftet med centrumutvecklingsplanen är att ta fram strategier för:

  • hur markanvändningen i centrum ska styras så att den blir långsiktigt hållbar.
  • hur trafik- och infrastrukturfrågor ska hanteras i centrala Tibro.
  • hur Tibro kommun kan bidra till att uppnå målen i den kommunala visionen, den internationella hållbarhetsplanen Agenda 2030 och propositionen Nationell politik för gestaltad livsmiljö, som beskriver hur samhällsutmaningar kan mötas med arkitektur, form och design.

Centrumutvecklingsplanen ska både beskriva vad vi ska göra och hur vi ska göra så att den går att förverkliga. Den ska ge en tydlig vägledning för hur centrala Tibro ska utvecklas på ett hållbart sätt. Tanken är också att den ska resultera i ett antal konkreta utvecklingsprojekt, så kallade nyckelprojekt, berättar stadsarkitekten Leif Ahnland.

Anknytning till tidigare dialoger och arbete

Tibro kommun har tillsammans med Tibro Handel, de lokala fastighetsägarna och Tibros övriga näringsliv bedrivit ett medvetet utvecklingsarbete under hela 2000-talet. 

  • Som ett led i förverkligandet av Vision Tibro 2017 genomfördes flera utvecklingsprojekt och en rad olika publika arrangemang, aktiviteter och workshops under perioden 2005-2017. 2017 var Tibro en av tre finalister i tävlingen "Årets stadskärna".
  • 2013 fastställdes ett gestaltningsprogram för Tibro tätort. Under perioden 2014-2019 investerade Tibro kommun cirka 15 miljoner kronor på en upprustning av Tibros torg, infarter, området runt den gamla stenbron och stadsparken med det programmet som grund.
  • 2018-2020 genomfördes en medborgardialog kring stationsområdet och flera projekt där Tibrobor, Tibroföretagare och arkitektstudenter fick ge sin syn på hur det centralt belägna järnvägsområdet skulle kunna användas när kommunen får ta över området från staten. Det övertagandet blev klart i juni 2023.
  • 2020-2021 genomfördes flera dialogmöten med invånare, Tibroföretagare, föreningar och organisationer inom ramen för arbetet med Tibro kommuns vision och översiktsplan.

Arbetet med centrumutvecklingsplanen som nu dragits igång knyter an till de tidigare genomförda dialogerna och utvecklingsprojekten.

Workshop med näringslivet...

Torsdagen den 30 mars genomförde projekt- och styrgrupperna för centrumutvecklingsplanen samt representanter för Tibros näringsliv en gemensam workshop på Inredia.

De fick en presentation av hur Skara kommun arbetat med centrumutveckling och fick arbeta i mindre grupper med att besvara frågorna "Vilken plats är viktigast att utveckla?" och "Vilken funktion behöver stärkas eller tillföras centrum?". Engagemanget bland deltagarna var stort och en rad funderingar kring den framtida utformningen av centrala Tibro lyftes fram i ljuset.

... och mobilt dialoglabb med ungdomar

Torsdagen den 1 juni fick två grupper med unga Tibrobor, en sjätteklass från Häggetorpsskolan och elever på introduktionsprogrammet, arbeta med Tibros centrumutveckling med fokus på stationsområdet.

Eleverna fick i uppdrag att gå ut till det aktuella området i mindre grupper och med hjälp av en vuxen skriva ner och sedan presentera sina idéer som svar på frågorna "Hur vill du att stationsområdet ska se ut?", "Hur skulle du vilja vara aktiv/röra dig på området?", "Hur tycker du att gång- och cykelvägarna till området ska se ut?" och "Hur tycker du att historien kan visas i området?"

Stort engagemang och många idéer

Engagemanget bland de deltagande skoleleverna var stort och de bidrog med många spännande idéer om det framtida stationsområdet.

Eleverna tycker att det är viktigt att det finns möjlighet till lek och rörelse i området. Bland idéerna som lyftes fram fanns spökhus, en bushörna, gungstolar som ska hänga från rälsens järnstolpar, linbana, hinderbana, minigolf, ridväg, gång- och cykelbana och ett utegym anpassat till barn och ungdomar.

Många förslag handlade också om att göra stationsområdet till en tilltalande och attraktiv mötesplats. Bland elevernas önskemål fanns restauranger, grillplats, "bibliotekshäng" och utomhusbio. Eleverna gav också flera förslag på utsmyckning av platsen som en damm, en fontän, fin belysning och ett stort blomsterhjärta.

Elevidéer vägs in i planen

Det har varit väldigt spännande att få vara med och påverka framtidens Tibro på det här sättet, konstaterar gymnasieleverna Emil Ohlin och Harry Bronstorp.

Det har varit kul, framhåller Häggetorpseleverna Johanna Berg, Lilly Ferling och gymnasieeleven Nawal Hassan. 

Det är kul att få vara med och bestämma hur det ska se ut här i framtiden, fastslår Häggetorpseleven Teodor Larsson. 

Elevernas idéer kommer, precis som de idéer som framkommit vid tidigare medborgardialoger och student- och utvecklingsprojekt, att vägas in i den kommande centrumutvecklingsplanen. Arbetet med planen kommer att pågå under hela 2023. Den väntas antas under första kvartalet 2024.