Familjestöd
Kontakter
-
Mariann Steiner
Familjebehandlare
0504-18537
E-post -
Jannicka Johansson
Familjebehandlare
0504-18497
E-post

Ibland är det svårt att vara förälder. Då kan du behöva stöd i din roll som förälder, hjälp att förstå ditt barn bättre, sätta rimliga gränser eller att få vardagen att fungera. Tibro kommun erbjuder olika typer av stöd som gör att familjer som har svårigheter i vardagen ska kunna fungera så bra som möjligt.
Det är alltid föräldrarna eller vårdnadshavarna som har huvudansvaret för sina barns och ungdomars trygghet, omvårdnad och uppfostran, men när det finns behov av hjälp och stöd så kan både barn, ungdomar och föräldrar få det via Tibro kommun.
Föräldrautbildning och samtal
Socialförvaltningens roll är att vara ett komplement och stöd till föräldrars eller vårdnadshavares uppgift att skapa goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar. Tillsammans med dig som förälder hittar vi möjligheter att stärka dig i din roll som förälder och utveckla samspelet mellan dig och ditt barn.
Stödjande samtal
Vi erbjuder samtal mellan föräldrar och mellan föräldrar och barn. Du kan kontakta en familjebehandlare via Tibro kommuns växel, 0504-180 00.
Vi kan arbeta tillsammans i våra lokaler eller hemma hos er. Vi använder oss av olika metoder beroende på vad du vill ha hjälp med. Stödet vi ger är kostnadsfritt.
Föräldraträffar i grupp
Barn 3-12 år
Vi erbjuder alla föräldrar som har barn mellan 3-12 år att gå i ABC gruppträffar, ”Alla barn i centrum”. Det är ett utbildningsprogram som syftar till att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Innehållet utgår från forskning och barns utveckling.
Utbildningen består av fyra träffar där fyra olika teman tas upp:
- Visa kärlek
- Vara med
- Visa vägen
- Välja strider
Träffarna äger rum på familjecentralen och det är även dit du vänder dig för anmälan. Kursen är kostnadsfri.
Barn, tonåring 12-18 år
Vi erbjuder även utbildningen TonårsKOMET 12-18 år. KOMET är ett utbildningsprogram som riktar sig till föräldrar till barn och ungdomar mellan 12-18 år. I gruppträffarna får ni tillsammans med andra föräldrar verktyg till att få ett bra samspel och bättre kommunikation med era tonåringar där det förekommer bråk och tjafs.
Utbildningsprogrammet består av åtta träffar där vi jobbar med:
- tid tillsammans
- positiv kommunikation
- problemlösning och regler
Träffarna startar vid intresse, det vill säga när vi fått ihop en grupp. Tider och plats kan variera. De är kostnadsfria och vi bjuder på fika.
Enskilda samtal med barn och ungdomar
Vi kan även ha enskilda samtal med barn och ungdomar med föräldrarnas godkännande.
Information om stöd och samordning av insatser till barn och unga
Tibro kommun och Närhälsan har en gemensam grupp, SAMBU-teamet, som du kan kontakta via Tibro kommuns kontaktcenter, telefon 0504-180 00, om du vill få en bedömning av ditt eller dina barns behov av stöd och hjälp och kontakt med de verksamheter som erbjuder det här stödet.
Familje- och barnutredningar
Socialtjänstens enhet för barn och unga arbetar också med att utreda vilken hjälp som kan behövas för att ett barn ska må bra i sin familj och i sin vardag.
Insatser som erbjuds är:
- Kontaktperson
- Kontaktfamilj
- Familjehem
- Individuellt behovsprövad öppenvård
-
Frivillighet eller tvång
Barn som inte mår bra har rätt till stöd och hjälp. Familjen och socialnämnden är oftast överens om vilken hjälp barnet och familjen behöver. Om det finns en stor risk för att barnets hälsa och utveckling skadas på grund av hemmiljön eller sitt eget beteende kan socialnämnden ansöka om att barnet ska omhändertas enligt Lagen om vård av unga. Det är alltid en sista utväg.