Hjälp till barn och unga

Telefon
0504-180 00 (Växeln)

E-post
socialnamnden@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Unhappy introvert teen girl hide in hood cry suffering from school discrimination outcast problems, sad depressed teenage child struggle with mental psychological puberty at home, bullying concept

Ibland mår man som ung dåligt på grund av saker som händer i livet. I vissa fall är det bäst att du tar kontakt med vårdcentralen eller ungdomsmottagningen om du mår dåligt. Men om det är ditt sätt att leva eller situationen i ditt hem som gör att du inte mår bra, så kan du vända dig till Tibro kommuns socialförvaltning. Även vuxna som tycker att det är utmanande att vara förälder kan ansöka om stöd hos socialförvaltningen.

På den här sidan hittar du information om var det finns hjälp och stöd till barn och ungdomar som mår dåligt eller far illa på olika sätt.

Här kan du:

  • hitta information om olika typer av problem eller svårigheter
  • uppgifter om vilka verksamheter i kommunen och regionen som kan ge stöd till barn, ungdomar och deras familjer i en sådan situation. 

Hit vänder du dig för att få hjälp

För dig som bor i Tibro kommun finns flera olika verksamheter som du kan höra av dig till om du känner att du inte mår bra. Vissa har öppet dygnet runt och andra på bestämda tider. 

Om du inte mår bra hemma, så kan du kontakta socialtjänstens enhet för barn och unga via telefonnumret 0504-180 00.

Orsaker till att barn och unga mår dåligt

Det finns många olika typer av tillstånd och situationer som påverkar barns och ungdomars hälsa negativt, direkt eller indirekt.

Barn som far illa - orosanmälan

Alla barn har rätt till en trygg och säker uppväxt. En del barn utsätts ibland för olika former av våld eller övergrepp. Det är viktigt att vi vågar se och uppmärksammar dessa barn.

Om du misstänker att ett barn far illa bör du anmäla detta till socialförvaltningen. Du kan ringa, skriva brev eller göra en orosanmälan via vår e-tjänst. Kontaktuppgifter hittar du under "Kontakt" här ovan. Du kan vara anonym. Det finns inget som hindrar att du berättar för berörd familj att du är orolig för barnet och att du tycker att familjen behöver hjälp.

Behöver du få kontakt med socialtjänsten utanför kontorstid kan du ringa socialjouren. Är ärendet akut, ring 112.

Lagstyrd anmälningsskyldighet

All personal som arbetar med barn har en skyldighet enligt Socialtjänstlagen att rapportera till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Skyldigheten gäller både om man arbetar hos en privat eller en offentlig arbetsgivare. I skyldigheten ingår även att lämna uppgifter till socialtjänsten, som har betydelse i utredningsarbetet.

Stöd till familjer

Det är socialtjänstens enhet för barn och unga som arbetar med att utreda vilken hjälp som kan behövas för att barn och ungdomar ska må bra i sin vardag.

Insatser som erbjuds är:

  • Stödsamtal
  • Föräldrautbildning
  • Kontaktperson 
  • Kontaktfamilj
  • Familjehem
  • Individuellt behovsprövad öppenvård

Mer information om familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson