Familj, barn och ungdom

Telefon
0504-180 00 (Växeln)

E-post
socialnamnden@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Du som är barn eller ungdom har rätt att växa upp under trygga och goda förhållanden. Därför erbjuder Tibro kommun olika typer av stöd som gör att du som ung ska kunna klara av din vardag och utvecklas och må bra. Stöd till vårdnadshavare som behöver stöd i sitt föräldraskap finns också att få.

Tibro kommun arbetar med förebyggande insatser och utreder och ger stöd till barn och unga som riskerar att fara illa, antingen i olämpliga miljöer eller genom sitt eget beteende, till exempel missbruk och kriminalitet. I nära samarbete med familjen ska vi se till att barn och unga får det stöd och skydd de behöver.

Hos oss erbjuds olika sorters stöd som exempelvis samtal, rådgivning och behandling.

Stöd du kan välja själv

Det finns stöd som du kan ta initiativ till själv. Då ringer du kontaktcenter, telefon 0504-180 00, och ber att få prata med en familjebehandlare. Det är öppet för alla familjer. 

Exempel på sådant stöd är:

  • Upp till fem råd- och stödsamtal
  • Föräldrastödsprogram på Familjecentralen

Tibro kommun och Närhälsan har en gemensam grupp, SAMBU-teamet, som du kan kontakta via Tibro kommuns kontaktcenter, telefon 0504-180 00, om du vill få en bedömning av ditt barns behov av stöd och hjälp och kontakt med de verksamheter som erbjuder det här stödet.

Behovsbedömda insatser  

Behovsbedöma insatser beviljas av socialtjänstens enhet för barn och unga. I samarbete med dig och din familj gör en myndighetshandläggare en utredning för att bedöma vilka behov av stöd ni har.

Exempel på behovsbedömda insatser är:

  • familjebehandling
  • kontaktperson
  • kontaktfamilj
  • boende i familjehem

Har ni fått råd och stöd via "Stöd du kan välja själv", och de träffarna inte varit tillräckliga för att lösa era problem, kan ni ansöka om familjebehandling som fortsatt stöd.

  • Orosanmälan - om du misstänker att någon far illa

    Om du misstänker att ett barn, ungdom eller vuxen far illa bör du göra en orosanmälan till socialförvaltningen. För att göra en anmälan räcker det med att du känner oro. Dina misstankar behöver inte vara bekräftade, men du behöver kunna beskriva din oro. Du kan välja att vara anonym.

  • Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

    Ibland kan det uppstå svårigheter för barn och ungdomar i familjen som gör att de behöver extra stöd av andra vuxna än sina föräldrar. Behoven ser olika ut, barnet/ungdomen kan behöva bo i ett familjehem för längre eller kortare tid. Andra gånger handlar det om att utöka barnets/ungdomens sociala nätverk för att ge det stöd som behövs och då kan det vara aktuellt med kontaktfamilj eller kontaktperson.

  • Beautiful couple is sitting while having a quarrel

    Familjerådgivningen

    Alla par kan någon gång få det svårt i den nära relationen. Blir påfrestningarna långvariga skapas lätt låsta lägen. Det är i dessa situationer som familjerådgivningen kan erbjuda professionell samtalshjälp.

  • Bilden är redigerad i Photoshop av Hans-Erik Alin. Baserat på ett original från Mostphotos

    Familjerätt

    Familjerätten är en del av socialförvaltningen och en stor del av uppdragen kommer från tingsrätten. Det kan handla om utredningar om vårdnad, umgänge eller boende. Det är Familjerätten Norra Skaraborg - som är en del av Mariestads kommun - som handlägger familjerättsärenden för Tibro.

  • Säg vad du tycker om socialförvaltningen

    Socialförvaltningens målsättning är att hela tiden förbättra vår verksamhet. Du kan hjälpa oss genom att lämna synpunkter, både positiva och negativa.