Äldre
Om du på grund av ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av ditt vardagliga liv på egen hand har du möjlighet att ansöka om olika typer av hjälpinsatser. Du kan få stöd och hjälp utifrån dina behov, så att du i första hand kan bo kvar hemma och leva ett tryggt och självständigt liv. Klarar du inte av att bo hemma kan du ansöka om särskilt boende.
Äldreomsorgen i Tibro kommun genomsyras av ett rehabiliterande synsätt. Det innebär att vi försöker stärka människors möjligheter att leva ett självständigt liv.
Om du har behov av stöd och hjälp i ditt dagliga liv har du rätt att ansöka om olika stödinsatser:
- Hemvård, det vill säga hjälp med personlig omvårdnad, måltider, medicinska insatser, inköp, städning, tvätt och matdistribution.
- Färdtjänst
- Trygghetslarm
- Bostadsanpassning
- Särskilt boende, det vill säga en lägenhet på ett äldreboende för dig som inte kan bo kvar i din nuvarande bostad
- Demensvård. För dig som lider av minnesproblem, så kallad kognitiv svikt, erbjuds individuellt anpassad demensvård som består av dagverksamhet, hemvård, korttid/växelvård och äldreboende
Du som är äldre och bor hemma är välkommen att besöka och delta i aktiviteter på vår träffpunkt Solsidan.
Vad kostar det?
Om du får hjälp av kommunen betalar du avgifter för det.
-
Tillfällig vistelse
Vistas du tillfälligt i Tibro kommun men i vanliga fall har insatser i din bosättningskommun, kan du ansöka om att få hemvårdsinsatserna tillfälligt utförda av Tibro kommun under den tid du vistas här.
-
Kommunala pensionärsrådet
Kommunala pensionärsrådet, KPR, är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och kommunens styrelser, nämnder och bolag.
-
Din rätt till vård - och omsorg - en vägvisare för äldre
Broschyr från socialstyrelsen till dig som är äldre och och vill veta vilken vård och omsorg du kan få, vad den får kosta och vart du kan vända dig och mycket mer.
-
Sekretess
Socialförvaltningen får inte lämna ut handlingar om dig till någon annan myndighet eller person, om inte du själv har sagt att vi får göra det. Ibland kan socialförvaltningen dock vara tvungen att lämna ut handlingar om dig, till exempel om polisen begär det.
-
Säg vad du tycker om socialförvaltningen
Socialförvaltningens målsättning är att hela tiden förbättra vår verksamhet. Du kan hjälpa oss genom att lämna synpunkter, både positiva och negativa.
-
Socialtjänstlagen, SoL
Här kan du läsa hela Socialtjänstlagen
Äldreomsorgens historia
För dig som är intresserad av historia så har socialförvaltningen gjort en dokumentärfilm om äldreomsorgens historia i Tibro. Filmens längd är 90 minuter och beskriver olika boendeformer för äldre i Tibro och Ransbergs kommuner från 1800-talet fram till idag. Filmen är textad.
Omhändertagande av djur vid sjukdom
Om du har ett djur är det viktigt att du planerar för vad som ska hända med ditt djur om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre orkar ta hand om det. Djur som har lämnats ensamma utan att någon ser till dem kan omhändertas av Länsstyrelsen eller polisen. På Länsstyrelsens hemsida finns information om vad som gäller i sådana fall.