Tibromodellen - en 1900-talsbild av Tibro centrum

Telefon
0504-184 14

Besöksadress
Borgargatan 27

Öppettider
Torsdag 14.00 - 19.00
Fredag 8.30-12.00

Postadress
543 32 Tibro

Kontakter

I kommunhuset finns en modell av området runt järnvägsstationen i Tibro, som det såg ut från början av 1900-talet fram till 1960- och 70-talen. Modellen är byggd av modellbyggaren Karl-Erik Elfström. Följ med på en vandring utmed Järnvägsgatan (nuvarande Allén), ner till Lilla Torget och vidare utmed Tibros första gata, Vallgatan.

Vi startar vid Järnvägsgatans östra ände (bild 2). Därefter tar vi oss till stationshuset, som byggdes i samband med järnvägens byggnation 1876 (bild 3 och 4). Sedan stannar vi till vid Järnvägshotellet, som låg mittemot stationshuset (bild 5). Delar av hotellet eldhärjades. Efter det blev det sig aldrig riktigt likt utan huset revs senare.

Bangårdsområdet på 1900-talet

Vi tar oss vidare till bangårdsområdet med godsmagasinet, som fortfarande finns kvar (bild 6, 7 och 8). Under många år fraktades nästan alla möbler som tillverkades i Tibro ut härifrån.

Vi promenerar över den gamla järnvägsövergången mellan Banvaktarstugan och Frydéns (bild 9). I förgrunden syns Ruders herrgårds spannmålsmagasin, som var upplag för hela herrgårdens produktion, som skickades till försäljning. Bland annat var Ruder stora på äpplen under en period.

Lilla Torget med Frydéns och  korvkiosken

Nu är vi framme vid Lilla Torget (bild 10 och 11). Frydéns Järnhandel är en av Tibros allra första affärsrörelser. Samma familj har haft verksamheten i över hundra år. Byggnaden uppfördes på 1880-talet och har därefter byggts om och till vid flera tillfällen. 

Där Swedbank ligger idag låg tidigare ytterligare en järnhandel, Ljungkvists Järn (bild 12-13). Vallgatan började där Gallerian numera är belägen.

På östra sidan av Lilla Torget (bild 14) låg Karl-Eriks Tobaksaffär (det röda huset) och Tibros korvkiosk. Kiosken var en naturlig samlingspunkt för bygdens ungdom, men drog även folk från hela Skaraborg tack vare sitt goda mos. Till höger skymtar det gamla postkontoret, som idag inrymmer fritidsgården Dojan. Postkontoret utsattes en gång för ett spektakulärt inbrott där rånaren flydde från platsen på cykel.

Vallgatan - Tibros första gata

Nu ska vi promenera in på Vallgatan (bild 15, 16 och 17). Vallgatan fick sitt namn redan innan Tibros tätort byggdes. Det var tidigare en fägata som användes för att driva djur till betesvall. Vi går förbi Larssons Café (överst till höger på bild 16), som drevs av J T Larsson från tidigt 1920-tal fram till 1940-talet. Därefter gör vi ett litet stopp utanför Borgs Café, som uppfördes redan på 1910-talet vid Vallgatan (bild 18). 

Nu har vi nått den östra änden av Vallgatan (bild 19). Här låg nykterhetslogen och biografen i Tibro (bild 20-21) i en byggnad  som revs i samband med byggnationen av vårdcentralen och Allégården på 1980-talet. På den här platsen finns idag en parkeringsplats till bostadsområdet mellan Allègården och Apoteket. Lägenheterna där ansågs mycket dyra då de var nybyggda, samtidigt som socialtjänsten använde några av lägenheterna som stödboende för Tibros mest utsatta. Området fick naturligtvis snabbt ett nytt namn, ”Fattiga och Rika”. Troligtvis efter den på 1970-talet kända TV-serien med samma namn.

Har du något att berätta om byggnaderna i modellen? 

Vet du mer om byggnaderna som visas på bilderna av modellen, så kontakta Tibros antikvarie Martin Toresson. Du hittar kontaktuppgifterna till honom genom att klicka på Kontakt-pilen överst till höger.