TIllstånd för företagare
Telefon
0504-180 00
E-post
tillvaxt@tibro.se
Besöksadress
Centrumgatan 17,Tibro
Öppettider
Mån-fre 08.00-16.00
Postadress
Centrumgatan 17, 54380 Tibro
Som företagare i Tibro är det viktigt att du känner till de tillstånd och regler som gäller för din verksamhet. På den här sidan har vi samlat information om de tillstånd och ansökningar som Tibro kommun ansvarar för, så att du kan starta och driva din verksamhet med säkerhet.
Vissa lokaler kräver anmälan till miljöförvaltningen innan anläggningen tas i bruk.
Mer information om detta och blanketter finns på Miljösamverkan Östra Skaraborgs hemsida
Vid förvaring och hantering av brandfarlig vätska eller gas behöver den som ansvarar för hanteringen vidta särskilda försiktighetsåtgärder mot brand och explosion. Det finns därför krav på att den som yrkesmässigt eller i större mängd hanterar brandfarliga varor också ska ha tillstånd för detta.
Du söker tillstånd hos Räddningstjänsten Skaraborg för att få förvara och använda brandfarliga och explosiva varor.
Du hittar mer information om detta på Räddningstjänstens hemsida
I de flesta fall krävs både bygglov och bygganmälan när du ska bygga nytt eller göra någon ändring. Du kan utföra dina byggärenden digitalt via vår Tibro kommuns e-tjänstplattform eller manuellt genom att fylla i en blankett.
Som fastighetsägare behöver du ett medgivande från Räddningstjänsten för att få utföra sotning på din fastighet.
Tidigare fanns det lagkrav på att förvärv av hyresfastighet skulle anmälas till kommunen. Det lagkravet har tagits bort.
Har du bestämt dig för att starta ett livsmedelsföretag? Eller ska du utöka din befintliga verksamhet med att producera, servera eller handla med livsmedel?
Registrering
Alla livsmedelsföretag ska registreras eller godkännas av en kontrollmyndighet för att kunna kontrolleras. Du hittar information om registrering av livsmedelsföretag på Livsmedelsverkets webbplats:
Om du ska sälja livsmedel direkt till konsument ska du registrera ditt företag hos kommunen där du driver din verksamhet. I Tibro är det kommunalförbundet Miljösamverkan Östra Skaraborg som handlägger sådana ärenden.
Om du är primärproducent ska ditt livsmedelsföretag registreras hos länsstyrelsen. En primärproducent kan till exempel vara växtodlare, djuruppfödare, biodlare, fiskare, fiskodlare, jägare eller bär- och svampplockare.
Om du ska hantera animaliska livsmedel i ditt företag, till exempel råa ägg, kött eller fisk, och dessa i huvudsak ska levereras till andra livsmedelsföretag, så ska anläggningen godkännas av Livsmedelsverket.
Lagar och regler för livsmedelsföretag
Du hittar information om vilka regler som gäller för livsmedelsföretagare på Livsmedelsverkets webbplats:
Ansökningar om ansökningar om tillstånd för servering av sprit, vin och starköl till allmänheten och till slutna sällskap handläggs av TiS, Tillståndsenheten i Samverkan.
Det är ett samarbete mellan Essunga, Falköping, Gullspång, Grästorp, Götene, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara och Vårgårda kommun.
Du behöver ofta ansöka om tillstånd eller lämna in en anmälan för att få driva verksamheter som kan påverka miljön, till exempel bensinstationer och kemtvättar.
Mer information om vilka anmälningar och tillståndsansökningar som krävs och hur de görs hittar du på Miljösamverkan Östra Skaraborgs hemsida, där även alla aktuella blanketter finns.
Du hittar all information om miljöfarlig verksamhet på Miljösamverkan Östra Skaraborgs hemsida
Det krävs tillstånd för att bedriva handel på Tibros gator och torg. Torghandel sker på helgfria fredagar på Lilla och Stora Torget.
Försäljningen får börja tidigast klockan 07:00 och ska avslutas senast kl. 15:00 om kommunen inte medgivit undantag eller beslutat annat.
Torgtillsyningsman är Dag Svensson, 072-222 50 82
Ansvarig förvaltning är Samhällsbyggnadsförvaltningen
Om du ska sälja folköl måste du anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Du ska kontrollera försäljningen och ta fram ett program för egenkontroll som ska vara tillgängligt på försäljningsstället.
Om du ska sälja elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare måste du anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Du ska kontrollera försäljningen och ta fram ett program för egenkontroll som ska vara tillgängligt på försäljningsstället.
Du måste ansöka om tillstånd för att sälja tobaksvaror enligt lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088). Vill du bedriva till exempel både detaljhandel och partihandel får du skicka in två separata tillståndsansökningar.
En verksamhet som erbjuder hygienisk behandling med risk för blodsmitta eller annan smitta måste vara anmäld till Miljösamverkan Östra Skaraborg.
Exempel på hygieniska behandlingar är fotvård, akupunktur, piercing, rakning med rakkniv, tatuering och kosmetisk tatuering eller andra behandlingar där du använder stickande eller skärande instrument.
Om du driver eller planerar att driva en verksamhet med djur behöver du alltid tillstånd, oavsett hur många djur du har. Yrkesmässig verksamhet är när du tjänar pengar på att till exempel föda upp och sälja djur eller om du driver ett hunddagis.
Exempel på verksamheter som kräver tillstånd är:
- Ridskola
- Hunddagis
- Katt- och hundpensionat
- Uppfödning av pälsdjur
Du hittar mer information om tillstånd för sällskapsdjur och hästar på Länsstyrelsens webbplats.
Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS, bedriver tillsyn av lantbruk. Vid tillsyn kontrolleras bland annat gödselhantering och spridningsarealer, hantering av bekämpningsmedel, avfallshantering samt förvaring av diesel och eldningsolja.
Ska du starta eller ta över ett lantbruk med djur så behöver du anmäla detta till MÖS om du har 100-400 djurenheter.
Du hittar information om anmälan av djur samt tillsyn på MÖS webbplats.
Enligt Miljöbalkens bestämmelser krävs tillstånd från Länsstyrelsen för verksamheter med fler än 400 djurenheter.
På Länsstyrelsens webbplats finns information som vänder sig till dig som planerar starta eller bedriver lantbruk eller annan verksamhet på landsbygden.
Om en verksamhet ger upphov till buller måste det ansvariga företaget se till att det inte orsakar olägenhet för människors hälsa.
Kravet på egenkontroll i miljöbalken innebär att ni som verksamhetsutövare är skyldiga att utreda det buller ni orsakar. Det kan till exempel innebära kontrollmätningar av ljudnivån.