Vänskapsbänkar med bildhuggerier till Tibros centrum
Besöksadress
Centrumgatan 17
Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00
Postadress
543 80 Tibro
Kontakter
-
Marina Timm
Folkhälsostrateg
0504-18360
E-post
25 november 2024
Barnomsorg och utbildning, Näringsliv, arbete och etablering, Folkhälsa
Det senaste halvåret har fyra vänskapsbänkar med bildhuggerier tagit form på Tibro Hantverksakademi. Det är andraårseleverna på yrkeshögskoleutbildningen till träbildhuggare som på uppdrag av Tibro kommun har skapat bänkarna, som kommer att placeras ut på olika platser i centrala Tibro till våren. Syftet med projektet är att skapa mötesplatser för goda samtal och väcka intresse för möbelhantverket som är en del av Tibros historia.
Tillverkningen av vänskapsbänkarna ingår i det pågående centrumutvecklingsarbetet i Tibro. En bärande tanke i det är att skapa olika typer av mötesplatser, där människor i alla åldrar kan umgås och samtala med varandra.
Idén om vänskapsbänkar kommer från Helsingborg. Där finns gula vänskapsbänkar som ska fungera som en symbol för goda samtal och psykisk hälsa. Vi ville få fram vänskapsbänkar med tydliga budskap med en utformning som knyter an till något som är typiskt för Tibro
, berättar folkhälsostrategen Marina Timm.
Samarbete med Tibro Hantverksakademi
Eftersom det fanns ett tydligt önskemål från Tibro kommuns sida att få fram hantverksmässigt tillverkade vänskapsbänkar, kontaktade Marina Timm Tibro Hantverksakademi tillsammans med stadsarkitekten Leif Ahnland.
Vi fick förfrågan om uppdraget i slutet av 2023 och bestämde oss i våras för att genomföra det här som ett bildhuggeriprojekt. Projektet startade med ett möte där vi fick idén om vänskapsbänkar presenterad för oss den 22 augusti i år
, klargör bildhuggeriläraren Krister Grahn.
Ryggstöd med symboliska vänskapsteman
Inom ramen för uppdraget har åtta bildhuggerielever på hantverksskolan tillverkat fyra ryggstöd med bildhuggerier till vänskapsbänkarna med olika teman, som symboliserar möjligheten att ta kontakt med och föra samtal med varandra. Bänkarna är tillverkade i ek.
- Ljugarbänken, som skapats av Steven Cook och Elin Palmarsson
- Hej-bänken, som skapats av Rodyon Rasimovich och Cevin Jonsson
- Det goda samtalet-bänken som skapats av Mikael Eriksson och Jasmin Ramsin
- Sagobänken, som skapats av Klas Norberg och och Mikkel Boström
Ljugarbänken
En ljugarbänk är en bänk där folk sitter och berättar mer eller mindre sanna historier för varandra. Begreppet är en målande beskrivning på en bänk där man kan sitta och prata med vänner.
Tibros ljugarbänk pryds av en stor gädda med en krona och ett antal inskurna silverfiskar tillverkade i tenn vid sidan av ordet ljugarbänken. Den ska placeras vid Å-leden utmed Tidanån.
Vi ville skapa ett mytiskt sagoväsen som kan väcka fantasin till liv hos dem som sätter sig på bänken. Det blev en drottninggädda som jagar efter silverfiskar
, berättar Steven Cook.
Vi hade en del dåliga kvistar i träet att ta hänsyn till och valde att använda dem på ett konstruktivt sätt
, framhåller Elin Palmarsson.
Hej-bänken
Hej-bänken är lite mindre än övriga vänskapsbänkar. Den pryds med ordet "Hej" på svenska, alla svenska minoritetsspråk och engelska och ska placeras framför entrén till kommunhuset.
Bildhuggareleverna som skulle göra den var först lite besvikna på att de inte fick lägga till något bildmotiv på bänken:
Vi fick väldigt tydliga anvisningar om hur den här bänken skulle utformas och var lite skeptiska till att bara ha text på den, men nu när den är färdig så kan vi konstatera att den ser bra ut och att budskapet blir kraftfullt
, säger Cevin Jonsson.
I slutändan blev det trots allt nödvändigt för Cevin och kurskamraten Rodyon Rasimovich att lägga till ett bildmotiv:
Det blev en spricka i bänken som gjorde att vi fick lägga till några laxstjärtar för att dölja och förstärka den. Det var en utmaning för oss, men gjorde faktiskt att uppdraget blev ännu roligare
, säger Rodyon.
Det goda samtalet-bänken
Eleverna Mikael Eriksson och Jasmin Ramsin fick också i uppdrag att skapa ett ryggstöd med bara text, Det goda samtalet. Även här tillkom dock ett enkelt bildmotiv under arbetets gång:
Vi lade till hjärtan på båda sidor av texten för att skapa symmetri
, klarlägger Mikael Eriksson.
Sagobänken
Sagobänkens bildhuggerier utgörs av bokstäver som ska förgyllas. Det mest iögonfallande på den är den utsmyckade, dekorativa begynnelsebokstaven, den så kallade anfangen.
Vi har lagt mycket tid på att få till rätt proportioner på bokstäverna och forma dem till en harmonisk helhet
, säger Mikkel Boström.
Den dekorativa begynnelsebokstaven ska föra tankarna till klassiska sagoböcker som ofta har sådana bokstäver i inledningen
, förklarar Klas Norberg.
Sagobänken och "Det goda samtalet-bänken" kommer att placeras i stadsparken och på stationsområdet.
Lärorikt projekt
Samtliga elever är överens om att det har varit ett givande och lärorikt projekt.
Det var roligt att hugga bokstäverna och prova på att hugga i ek, som är ett hårt träslag,
konstaterar Rodyon Rasimovich.
Det har varit bra att få arbeta med en kommun och få förståelse för hur det fungerar,
menar Steven Cook.
Det är viktigt att jobba gentemot en beställare och anpassa sig till det de vill ha. Det är så vi kommer att behöva jobba när vi är färdiga med vår utbildning
, säger Cevin Jonsson.
Förgyllning och uppsättning nästa år
Efter själva bildhuggeriarbetet har samtliga ryggstöd behandlats med rå linolja. De är i det närmaste klara, men en del bokstäver ska målas med gul linoljefärg före jul och alla bokstäver och en del andra detaljer ska förgyllas av elever som studerar dekorationsmålning på Tibro Hantverksakademi i början av nästa år.
Ett annat arbetsmoment som återstår är att hyvla till och olja in alla bänksitsar. Samtliga bänkar kommer att sättas på plats i vår.