Din egen krisberedskap

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Människor som är samlade i ett kök vid ett strömavbrott.

Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Du som privatperson har också ett ansvar. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den.

Krisberedskapen i Sverige bygger på att vi alla tar ett gemensamt ansvar om en oväntad allvarlig händelse inträffar, som ger upphov till störningar i samhället eller hotar liv, hälsa, miljö eller byggnader. 

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss klarar av det om vi är förberedda på det.

Samhället måste hjälpa utsatta och svaga först

Vi som är starka och friska får räkna med att samhällets resurser till en början kommer att behöva användas för att hjälpa svaga och utsatta människor vid större samhällsstörningar, till exempel ett längre elavbrott. 

Tänk efter före

Vid kriser och samhällsstörningar kan du och din familj behöva klara er utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat. 

Här hittar du tips om hur du förbereder dig på att klara behovet av vatten, mat och värme och hur du håller dig informerad under en samhällsstörning. På webbplatsen dinsakerhet.se hittar du mer utförliga checklistor på mat och andra saker vad som är bra att ha hemma för att klara sig vid ett längre elvabrott eller en annan allvarlig händelse.

Tänk efter före

Vid kriser finns det risk för att du och din familj måste klara er utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat. 

Det här bör du alltid ha hemma:

  • Vattendunkar
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar
  • Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga telefonnummer
  • Husapotek med mediciner och annat som är viktigt för dig
  • Hygienartiklar
  • Pengar (kontanter)
  • Kvinna som lagar mat på stormkök.

    Mat

    Du bör ha ett matförråd hemma som räcker ungefär för en vecka. Maten behöver nödvändigtvis inte vara nyttig. Det viktigaste är att du tycker om den och att den mättar. Det mesta i matförrådet ska kunna lagras utan kyl eller frys och vara lätt att tillaga, till exempel konserver och frystorkad mat.

  • Vatten

    Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En vuxen person bör få i sig cirka 3 liter vätska om dagen genom dryck och mat. Vid längre vattenavbrott ställer kommunen ut vattentankar. Se till att ha en eller flera vattendunkar hemma för att kunna hämta vatten.

  • Familj som sitter vid ett köksbord under ett strömavbrott.

    Värme

    Ett större elavbrott påverkar både det vardagliga livet och samhället i stort. Om det blir ett elavbrott när det är kallt ute kommer temperaturen i ditt hem sjunka fort. Har du inte en egen kamin eller liknande hemma behöver du hitta andra lösningar för att hålla värmen inomhus.

  • Förälder och barn som lyssnar på radio i ett kök som är strömlöst.

    Kommunikation

    Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

Filmen "Om krisen kommer"

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en film som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott efter att något har hänt i samhället. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.