Läsande barn

Telefon
0504-18250

E-post
bibliotek@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet mån-fre kl.10-16 tis, ons o tor kl.10-19, lör kl.10-14

Postadress
543 32 Tibro

Kontakter

Rum med tapet i akvariemönster. Mörkt golv. Boktråg med bilderböcker.

Har du ett barn i din närhet som börjar läsa? Här kommer bibliotekets bästa tips.

Läs själv

Läs böcker själv. Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Berätta även om de böcker du läser och hur de påverkar dig.

Högläsning

Sluta inte att läsa högt när barnet börjat läsa själv. Fortsätt med era mysiga lässtunder tillsammans. I början när barnet lär sig läsa jobbar de mycket med avkodning av text. Det är skönt att koppla av och verkligen få försvinna in i en bra historia ett tag tillsammans med dig som förälder.

Prata om böcker

Se till att prata om böcker och läsning. Vad tror barnet boken kommer handla om? Vad tror barnet kommer hända? Uppfyller boken förväntningarna? Är den bra? Dålig? Varför? För ett samtal med ditt barn om böckerna hen läser innan de börjar, medan de läser och när de är klara.

Välj böcker med omsorg

Ditt barn är en härligt unik individ med eget tycke och smak. Ibland tar det tid att hitta rätt. Böcker du själv läste som barn fungerar inte alltid. Det är helt ok att inte gilla vissa böcker. Då gäller det att fortsätta prova. Be om tips på biblioteket eller i bokhandeln, läs tidningarnas recensioner, lyssna på bokprogram i radio.

Det finns många sorters böcker

Läsning är inte bara skönlitteratur. Prova andra genrer: serier, fackböcker, vad som helst som är en längre text. Låna faktaböcker på biblioteket och lär er tillsammans. Baka, fågelskådning, bygga lådbilar? Det finns massor med inspirerande faktaböcker.

Tänk också på att ditt barn kan prova att läsa böcker i olika format. Ni kan läsa på platta, ni kan lyssna på ljudbok eller varför inte läsa en bok tillsammans och sen se filmen?

Det gäller att prova sig fram!

Goda vanor

När ditt barn börjat läsa: skapa goda vanor kring deras läsning. Fundera över var ditt barn helst läser—i sängen, soffan, på toaletten. Vill hen vara ensam eller ha sällskap? Ta för vana att planera in lästid i vardagen om ni kan. Femton minuter före tandborstningen eller en halvtimme före ni säger godnatt. Tänk på att läsning kräver koncentration.

Öva

Barn behöver öva mycket på läsningen, precis som de behöver öva på cykling, simning och allt annat. Ibland går det lätt och ibland är det motigt. Det gäller bara att vara ihärdig. Och ibland kan faktiskt mutor vara till hjälp.

Biblioteket

Kom till oss på biblioteket. Vi har massor med olika böcker att prova och att läsa. Dessutom finns ju världens bästa boktipsare där - bibliotekarierna. Vi hjälper gärna ditt barn att hitta bra böcker.

Talböcker

Alla som av någon anledning inte kan läsa tryckt text har rätt att låna talböcker.
Det kan till exempel vara att du är blind eller har opererat din arm.
Kontakta biblioteket för mer information.

Läsning ska vara roligt

Att läsa är ett måste. Vi måste alla lära oss att läsa för att klara av skola och jobb. Och som alltid när en börjar med något nytt så kan det förstås vara mycket jobb och besvärligt.

Glöm inte bort att läsning också ska vara roligt och härligt. Ta pauser och upplev böcker med ditt barn. Du läser lite och ditt barn lite. Välj ut spännande böcker och läs början för att locka ditt barn att fortsätta. Hitta mysiga miljöer där du och ditt barn kan läsa tillsammans. Prata om det ni läser och hitta på egna historier tillsammans.

Läsning är bland det bästa som finns för att upptäcka nya världar och nya människor!