Tibro upp 52 placeringar i Svenskt näringslivsranking

Telefon
0504-184 00

E-post
tillvaxt@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17,Tibro

Öppettider
Mån-fre 08.00-16.00

Postadress
Centrumgatan 17, 54380 Tibro

Johan Almgren och Felicia Holm

10 oktober 2024

Näringsliv, arbete och etablering

Tibro har gjort en imponerande klättring på 52 platser i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och befinner sig nu på plats 128. Detta är det bästa resultatet sedan 2016 och ett bevis på det kontinuerliga arbetet för att stärka näringslivet i kommunen.

Svenskt Näringsliv har i över 20 år mätt hur företag upplever företagsklimatet i sina kommuner, baserat på en enkät med ett tjugotal frågor. Resultaten, som presenteras i maj, följs av en ranking under hösten. Att Tibro har klättrat så pass mycket i rankingen visar att de satsningar som gjorts har haft effekt.

– "Det är en kraftig uppgång sett till antalet placeringar. Ännu roligare är att det är någon form av rekord under de senare åren. Man får backa tillbaka till 2016 för att få bättre resultat. 2022 var vi på plats 129. Inte jättestor skillnad, men en liten skillnad", säger Näringslivchef Johan Almgren

Positiva kliv i viktiga områden

Rankingen tar hänsyn till flera faktorer, och Tibro har sett betydande förbättringar i många av dessa områden. Exempelvis har kommunen gjort framsteg inom:

  • Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare: Upp 29 placeringar
  • Kommunens service och bemötande: Upp 49 placeringar

– "Det är ett superhopp upp på kommunens service och bemötande. Det är verkligen jätteroligt!" säger Johan Almgren.

Utmaningar och framtida förbättringar

Trots de positiva resultaten finns områden där kommunen ser utrymme för förbättring. Tibro har backat något när det gäller frågor som upphandling, brott och otrygghet samt marknadsförsörjning. Näringslivsenheten Tillväxt Tibro har redan börjat analysera dessa nedgångar för att hitta vägar framåt.

Långsiktigt och ihärdigt arbete ger resultat

Vi på Tillväxt Tibro arbetatar intensivt med att bygga långsiktiga relationer med företagen i kommunen. Genom nätverksträffar, företagsbesök, nyhetsbrev och kontakt via sociala plattformar vill skapa en miljö där fler företag upplever Tibro som en attraktiv plats för tillväxt. 

– "Vi har ett arbetssätt som bygger på att vara ihärdiga och uthålliga. Man kan inte nöja sig med ett bra resultat ett år, utan vi måste fortsätta att kraftsamla och förbättra där det behövs", avslutar Johan Almgren.

Svenskt Näringslivs ranking är en viktig indikator på företagsklimatet i Sveriges kommuner, och Tibros framsteg visar att kommunen är på rätt väg. Med fortsatt fokus på dialog och samverkan siktar Tibro på att förbättra sina resultat ytterligare i framtiden.