Skyddsjakt och skadedjur

Telefon
0500-49 36 30

Telefontider
Telefontid: mån-fre kl. 08.00-11.30, 12.30-16.00

E-post
miljoskaraborg@skovde.se

Besöksadress
Hertig Johans torg 2, Skövde

Postadress
Miljösamverkan Östra Skaraborg
541 83 Skövde

Kontakter

Jakt

Ibland kommer det in klagomål på vilda djur som stör i tätorterna och det är i första hand fastighetsägaren som ansvarar för problematiska djur och skadedjur.

Skyddsjakt

Tibro kommun har tillgång till kommunskyttar som har tillstånd att bedriva skyddsjakt i tätorter. Detta gäller djur som är sjuka, skadade eller har ett onormalt beteende.

Åtgärder mot skadedjur i bostäder, till exempel möss, ormar, grävlingar eller kackerlackor, är fastighetsägarens ansvar. Som egnahemsägare ska du själv kontakta ditt försäkringsbolag eller ett saneringsföretag.

Du som bor i hyresrätt och har problem med skadedjur ska i första hand kontakta din fastighetsägare. Fastighetsägaren är ansvarig för att bedöma vad som ska göras och att saneringen blir gjord.

Utanför tätorter kan jakträttsinnehavaren med stöd av 26 § Jaktförordningen få bedriva skyddsjakt. Bor du utanför tätbebyggt område är det alltså jakträttsinnehavaren du ska kontakta om du har dessa problem.

Under tiden 1 maj till 31 augusti förekommer normalt ingen jakt eftersom de flesta djur ungar under denna tid på året.

På egen fastighet

Du kan också kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen om du behöver komma i kontakt med en kommunal skytt för problem på din egen fastighet. Här är det dock viktigt att du tänker på att det är du som är beställare och inte kommunen. Det innebär att du får stå för eventuella kostnader till skytten när denne utför uppdrag på din fastighet.

Se "Kontakt" ovan för vem du ska kontakta på samhällsbyggnadsförvaltningen för att få kontaktuppgifter till kommunens skyttar. Det går också att skicka ett mail till samhallsbyggnad@tibro.se

Störande fåglar

Hos kommunalförbundet MÖS (Miljösamverkan Östra Skaraborg) ligger tillsynen över olägenheter orsakade av djur, till exempel kajor eller andra fåglar. Med olägenhet menas en störning som kan påverka hälsan och som inte är ringa eller tillfällig. Det är dock alltid i första hand djurägaren eller fastighetsägaren som ska förebygga olägenheter. 

Mer information om åtgärder mot störande fåglar finns på MÖS:s hemsida