Så utformas Baggeboskolan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

28 november 2018

Barnomsorg och utbildning, Byggnation, boende och miljöskydd, Baggeboskolan

I november 2018 fastställdes den slutliga utformningen av Baggeboskolan. Den nya F-6-skolan, som växer fram på gärdet vid korsningen mellan Hörnebovägen och Fågelviksleden får en form som sticker ut. "Det blir en annorlunda skola med en form som för tankarna till en åkerholme", berättar Anette Wallin, som är handläggande arkitekt i skolprojektet.

Baggeboskolan blir en treparallellig skola med plats för 540 elever. Skolan, som får en total yta på 9 300 kvadratmeter i två plan, kommer att ha sex hemvister med plats för vardera 75-150 elever, varav en hemvist är sär- och träningsskola.

Varje hemvist kommer att bestå av tre så kallade basrum som fungerar som klassrum, grupp- och arbetsrum, toaletter och ett gemensamt torg, som kan utnyttjas för både undervisning och lek.

Lekfull form

– Varje hemvist blir som en liten skola i skolan, betonar Anette. Hemvisterna avtecknar sig tydligt i fasaden och hemvistentréerna får olika, egna kulörer som kopplas till den invändiga färgsättningen.

Baggeboskolan har en form  som kommer att sticka ut på många sätt. Elevernas hemvister och idrottshallen ligger i en ring kring en ljusgård, som är gemensam för hela skolan. Inspirationen till formen kommer från en åkerholme på skoltomten.

Sköna rum med bra ljus- och ljudmiljöer

Rymd och oregelbundenhet har varit två ledord i utformningen. Det innebär att det blir snedtak och en hel del diagonala väggar i skolan. De många fönstren borgar för att det blir bra ljus i lokalerna.
– Den valda formen gör att det blir bra akustik och väldigt sköna rum i skolan, säger Anette och framhåller att formgivningen skett i bred samverkan med berörd personal på Tibro kommun.

Idrottshall med bistro

Baggeboskolan får en fullstor idrottshall med en spelplan på 40 x 20 meter, en läktare med plats för 200 personer, 4 omklädningsrum som vart och ett rymmer 30 personer och en bistro.
– Idrottshallen och bistron ligger i direkt anslutning till huvudentrén och det stora kommunikationsstråket, navet, i skolan. Det blir en flexibel, uthyrningsbar yta som kan avskärmas från övriga skolan med hjälp av en ridåvägg, förklarar Anette. Både hon och NCC:s platschef Kenneth Johansson är glada över att ha fått möjlighet att arbeta med Baggeboskolan.  

– Det är roligt att få vara med om att skapa en skola som är annorlunda och sticker ut, att få tänka utanför ramarna, konstaterar de.