Byggentreprenör och arkitekt klara för den nya F-6-skolan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

22 juni 2017

Den 4 maj fattades det beslut att NCC ska planera och bygga den nya skolan ihop med Tibro kommun och den 21 juni blev det klart att Liljewall arkitekter ska utforma den.

Den nya skolan, som ska ersätta Smulebergsskolan, kommer att bli treparallelig och rymma cirka 500 elever. Den kommer att placeras på tomten Baggebolet 1:80 söder om Fågelviksleden och öster om Hörnebovägen. De nya skollokalerna kommer även att inrymma en särskola, en träningsskola, en fullstor idrottshall med en spelyta på 20 x 40 meter, ett tillagningskök, en matsal och ett kombinerat bibliotek/mediatek.

Budgetramen för skolprojektet är på 205 miljoner kronor och skolan ska vara klar att tas i bruk höstterminen 2020.

- Våra befintliga skolor har både ett stort upprustningsbehov och är för små, trots de provisoriska paviljongerna vi använder idag, Det är jätteroligt att vi nu ska bygga en helt ny skola som kommer att svara upp mot de behov av skollokaler som vi har både storleksmässigt och pedagogiskt, säger Samuel Willner, som är projektledare för projektet i Tibro kommun.

Partneringsamarbete

Skolprojektet kommer att drivas vidare i ett partneringsamarbete mellan NCC och Tibro kommun. Det sker i tre faser.I de två första faserna arbetar parterna tillsammans med utformning, planering och framtagande av system- och bygghandlingar samt en riktkostnad. I den tredje fasen sker byggnationen av den nya skolan. Byggstarten är planerad till i augusti 2018.

- Vi är glada över att ha fått förtroendet att arbeta med det här projektet tillsammans med kommunen. Vi ser bara fördelar med den här typen av samarbeten. I och med att vi kommer in tidigt i projektet blir det mer lättplanerat för vår del och vi kan bidra till att produktionen blir mer kostnadseffektiv, säger Carl-Johan Appelberg, affärschef på NCC. NCC har byggt flera F-6-skolor på samma sätt i Skaraborg de senaste åren, i Mariestad, Götene och Hällekis, erfarenheter som de tar med sig in i skolprojektet i Tibro.

Liljewall arkitekter utformar skolan

Den 21 juni blev det också klar att det blir Liljewall arkitekter som får uppdraget att utforma skolan.

- Vi har bjudit in ett antal arkitektkontor som har fått presentera sin organisation och arbetsmetodik samt sina erfarenheter av liknande projekt för oss, klarlägger Carl-Johan.

Valet föll till sist på Liljewall som har en bred erfarenhet av att formge skolor. Liljewalls offererade två arkitekter som har ritat både Prismaskolan och Unicaskolan i Mariestad samt Kronaskolan i Ale kommun.

- Just Kronaskolan var den skola som projektgruppen tyckte mest om när vi var runt på studiebesök på en rad skolor i vintras, framhåller Samuel.

Detaljplan och utformning klar vid årsskiftet

Hur skolan och den omgivande miljön ska utformas i stort väntas bli klart under hösten. Detaljplanen för skolområdet är ute på samråd fram till den 3 juli. Planen väntas vinna laga kraft under december 2017.