Föräldrapenning

Telefon
0504- 180 00 (vxl)

Besöksadress
Centrumgatan 17
Tibro

Postadress
Centrumgatan 17
543 80 TIBRO

Kontakter

Föräldrapenning

Föräldrapenning betalas av Försäkringskassan under högst 480 dagar sammanlagt för föräldrarna. Vid flerbarnsfödsel betalas ytterligare 180 dagar per barn utöver det första. Föräldrar har rätt till hälften av dagarna var. En förälder kan dock överlåta föräldrapenningdagar till den andra föräldern. Det kan ske med alla dagar utom 60 som är bundna till var och en av föräldrarna. Från och med den 1 januari 2016 är 90 dagar bundna till var och en av föräldrarna (s k mamma- respektive pappadagar).Den förälder som ensam har vårdnaden om barnet har rätt till föräldrapenning under samtliga 480 dagar. Samma sak gäller i det fall den ena föräldern inte har rätt till föräldrapenning eller den ene föräldern på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning varaktigt inte kan vårda barnet.

Föräldrapenningen betalas för kalenderdagar och därmed även under helger och annan ledighet men inte under semesterledighet. Under annan arbetsfri tid om högst fyra dagar måste arbetstagaren också ta ut hel föräldrapenning i direkt anslutning till den arbetsfria tiden för att få hel föräldrapenning.

Dubbeldagar

Det är möjligt för föräldrarna till ett barn att vara föräldralediga samtidigt med föräldrapenning i 30 dagar under barnets första levnadsår, sk dubbeldagar. Vid adoption av ett barn räknas första levnadsår ett år från det att föräldrarna har fått barnet i sin vård. Under de dagar för vilken föräldern inte får överlåta föräldrapenning till andra föräldern får det inte göras samtidigt uttag av föräldrapenning.

För att ta ut dubbeldagar ska både föräldrarna ansöka om dubbeldagar för samma datum och i samma omfattning.

Utöver dubbeldagarna kan inte föräldrapenning ges till båda föräldrarna samtidigt. Halv föräldrapenning kan dock ges till båda föräldrarna under samma dag när de avlöser varandra för att ta hand om barnet. Två halva dagar räknas då som en hel.

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

Under 390 dagar av de 480 dagarna utgår ersättning i form av föräldrapenning med 80 % av förälderns sjukpenninggrundande inkomst (SGI), dock lägst 250 kr per dag. Under resterande 90 dagar, de s.k. "lägstanivådagarna" är ersättningen 180 kr per dag för barn födda den 1 juli 2006 eller senare. För barn födda före den 1 juli 2006 är ersättningen under lägstanivådagarna 60 kr per dag.

Vid flerbarnsfödsel betalas ersättning med föräldrapenning i ytterligare 90 dagar utifrån förälderns SGI samt i 90 dagar med 180 respektive 60 kr per dag beroende på när barnen fötts (se ovan). För varje barn utöver det andra får föräldrarna ytterligare 180 dagar med ersättning utifrån sin SGI.

Arbetstagarens SGI räknas fram av Försäkringskassan utifrån arbetstagarens beräknade årliga arbetsinkomst. Den lägsta SGI:n är 24 procent av prisbasbeloppet, den högsta 7,5 gånger prisbasbeloppet vilket för 2017 innebär 336.000 kronor (332.250 kr för 2016). Vid beräkning av föräldrapenning kan under 2017 inkomster upp till 10 prisbasbelopp 448.000 kronor (443.000 kr för 2016) räknas in.

Till och med 8 års ålder

Föräldrapenning vid barns födelse kan tas ut tills barnet fyller åtta år eller den senare tidpunkt då barnet avslutar första skolåret. Föräldrapenning betalas inte samtidigt som motsvarande förmån betalas för samma barn enligt utländsk lagstiftning. Det antal dagar som berättigar till svensk föräldrapenning ska i sådana fall minskas med det antal dagar som en motsvarande förmån har utgetts för barnet från ett annat land.

 

Regler för föräldrar till barn som föds eller adopteras den 1 januari 2014 eller senare

Fyraårsgräns

Det införs en fyraårsgräns för uttag av föräldrapenningsdagar. Högst 20 procent av de 480 föräldrapenningdagarna ska kunna sparas till tid efter barnets fyraårsdag. Det innebär att föräldrarna kan ta ut högst 96 dagar efter barnets fyraårsdag.

Höjd åldersgräns

Förändringen innebär att nuvarande gräns för uttag av föräldrapenning förlängs från 8 år till 12 år, eller till den senare tidpunkt då barnet har avslutat det femte skolåret i grundskolan.

Fördelning av föräldrapenning på sjukpenningnivå och lägstanivå

De 390 dagarna med föräldrapenning på sjukpenningnivån respektive de 90 dagarna på lägstanivån fördelas med hälften till vardera föräldern.

Vad gäller om den föräldraledige blir sjuk?

Om en förälder som uppbär föräldrapenning insjuknar kan han eller hon istället få sjukpenning. Någon sjuklöneperiod inleds alltså inte och arbetsgivaren är inte skyldig att utge sjuklön så länge föräldraledigheten pågår. Om arbetstagaren endast delvis är föräldraledig och blir sjuk är arbetsgivaren dock skyldig att utge sjuklön under sjuklöneperioden för den del arbetstagaren skulle ha utfört arbete om han eller hon varit frisk.

Vid prövning av förälderns rätt till sjukpenning för tid under vilken han/hon skulle uppburit föräldrapenning skall arbetsförmågan anses nedsatt endast i den utsträckning som förmågan att vårda barnet är nedsatt på grund av sjukdomen. För att Försäkringskassan skall ha möjlighet att bedöma om förutsättningarna för att byta föräldrapenning mot sjukpenning är uppfyllda har kassan rätt att kräva läkarintyg om förälderns sjukdom och dess inverkan på förmågan att vårda barnet.

Hel föräldrapenning kan inte betalas ut för samma dag som en förälder uppbär t.ex. sjukpenning, sjuklön, ersättning för närståendevård eller ersättning enligt arbetsskadeförsäkring. Detsamma gäller för personer som får motsvarande förmån från något annat land. Föräldrapenning kan dock betalas ut när den avser annan tid än sjukpenningen eller den motsvarande ersättningen. Halv sjukpenning och halv föräldrapenning kan exempelvis betalas ut för samma dag.