Friskvård och hälsa

FRISKVÅRD- riktlinjer inom socialtjänsten.

Inom den verksamhet vi bedriver där många av våra vårdtagare har förlorat många av sina fysiska, psykiska funktioner samt sociala kontakter, krävs att personalen har goda fysiska och psykiska förutsättningar för att göra en bra arbetsinsats.

 

Till vår hjälp i hälsoarbetet har vi utsedda hälsoinspiratörer på varje enhet.

På länkarna nedan kan du läsa om friskvård för medarbetare inom socialtjänsten.

FRISKVÅRD - Fysiskt aktivitet - den bästa friskvårdsfaktorn (pdf)

Balans i livet (pdf)

Exempel på friskfaktorer i arbetslivet

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Friskvårdslokal - Verkaren 

Fr o m  2018-01-01 är friskvårdslokalen Verkaren stängd då Tibro kommun infört ett friskvårdsbidrag som medarbetare istället kan ansöka om hos arbetsgivaren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är stenarna i ditt liv?

Att skapa utrymme för sig själv och sina behov kan kanske tros och tyckas lättare sagt än gjort. Att prioritera och få plats med det som ger livet mening är en konst som kräver träning.

”En expert skulle lära en grupp chefer effektiv tidsplanering. Han tog fram en femliters glasburk och ställde den på bordet. Därefter lade han i ett halvdussin stenar, lika stora som hans händer. Han lade i stenarna en efter en, tills inga fler fick plats. Är burken full frågade han cheferna. Ja svarade samtliga. Jaså, sade experten. Han tog nu en hink med grus, hällde det i glasburken och skakade om, så att alt grus fyllde de ihåligheter som fanns mellan stenarna. Han ställde åter frågan, - är burken full? Förmodligen inte blev svaret. Bra, sa experten och tog fram en annan hink fylld med fin sand. Han hällde sanden i glasburken och den fyllde de platser som fanns mellan stenarna och gruset. Än en gång frågade han, - är burken full? Nej, ropade alla. Han tog sedan en stor tillbringare med vatten och hällde vattnet i burken. Då frågade en av cheferna, - Vad är meningen med allt det här? Då utbrast en annan entusiastisk chef: Poängen är att beroende av hur upptagna vi är finns det alltid tid att göra mer om vi verkligen anstränger oss.
Nej, ropade experten! Poängen är att om vi inte ser till att lägga dit de stora stenarna först, får vi aldrig plats för dem”.

Vilka är de stora stenarna i ditt liv? Mer tid till familjen, egen utveckling, bättre hälsa eller någonting annat? Kom ihåg att lägga dit de stora stenarna först. Då prioriterar du också dig själv.

Är du dessutom chef? Ta ditt ansvar för att avglorifiera ”mycket att göra”- syndromet. Vårt ledarskap inom arbetslivet bygger på samma grunder som det ledarskap som jag utövar på gymnastikgolvet. Om jag säger en sak, men gör en annan rörelse med kroppen härmar motionärerna mitt sätt att göra det på utan att egentligen lyssna på det jag sagt.


Okänd författare

 


--------------------------------------------------------------------------------

Långtidsfrisk - vad innebär det begreppet?

Läs vidare...

    

--------------------------------------------------------------------------------

 Kroppen - ditt verktyg.


Hur kan de som arbetar inom vården förebygga skador och smärtor i sin egen kropp? Det får du svar på i övningshäftet Kroppen - ditt verktyg, som bland annat beskriver övningar för att stärka muskler och leder.
I Sverige finns det 190 000 undersköterskor och vårdbiträden som arbetar med vård och omsorg av äldre. Varje vecka lider runt hälften av dem av smärtor och värk i nacke och skuldror. Regionförbundet Örebro län har därför tagit fram ett material för att hjälpa personal att förebygga smärtor och skador.

 
Övningshäfte Kroppen - ditt verktyg


--------------------------------------------------------------------------------

 

Fysisk aktivitet – den bästa friskvårdsfaktorn

”Hellre lite kraftig och aktiv än smal och inaktiv”
Rekommenderat är 30 min/dag 6 dagar i veckan.
 

Vinster du når med att vara fysiskt aktiv

 • Bättre kondition
 • Ökad förbränning
 • Lägre blodtryck
 • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Ökad blodcirkulation och genomströmning av i kroppen
 • Bättre blodsockerreglering
 • Starkare muskler
 • Positivt för skelettet
 • Bättre immunförsvar
 • Frisättning av endorfiner
 • Sänker stresshormoner och spänningar i kroppen
 • Bättre sömn
 • Piggare och ökat välbefinnande