Höjd säkerhet kring inloggning

SITHS/HSA, Freja ID/BankID, Windows Hello, Authenticator

Omvärlden tvingar Skövde kommun och samverkande kommuner att höja säkerheten kring inloggning i gemensam IT-driftmiljö. Allt fler måste passera dubbla inloggningar för att få åtkomst till gemensamma resurser. Användarnamn och eget valt lösenord duger alltså inte längre, det krävs en faktor till och det är det som kallas 2-faktorsinloggning. SITHS-kort, Windows Hello och Microsoft Authenticator är exempel på en andra faktor.

2-faktorsinloggning är ett krav för den som vill använda tjänstedatorn på distans, till exempel hemifrån. Att använda egen, privat, dator för inloggning i det kommunala datanätet är inte möjligt sedan många år tillbaka.

2022-12-20 aktiverades krav på Microsoft Authenticator för den som vill nå Office 365 från mobiltelefon eller surfplatta. Den som kollar e-post, kalender och Teams via dator på arbetsplatsen, men aldrig från mobiltelefon eller surfplatta, berörs alltså inte.

Microsoft Authenticator är en kostnadsfri app som laddas ner till den mobila enheten och där skapar användaren ett konto. Skövde IT har en videoguide, som beskriver hur appen konfigureras.

Huvudskälet till höjd säkerhet är att hotbilden mot vår gemensamma IT-driftsmiljö ökat. 2022-12-12 utsattes Borgholm och Mörbylånga kommun för en IT-attack, som medförde stora problem för kommunen.