Att arbeta på distans

Sedan många år finns möjligheten att arbeta på distans, d.v.s. utanför kommunens lokala datanätverk via en kommunal bärbar dator.

Distansarbete kan kräva förberedelser

Du behöver en kommunal bärbar dator, den privata hemmadatorn kan inte användas vid distansarbete.  

Du behöver tillgång till trådlöst nätverk (WiFi). Har du kommunal mobiltelefon kan du kortsiktigt dela ut mobilens Internet-anslutning, men risken finns att surfpotten tryter efter någon vecka. 

Headset med mikrofon och mus underlättar och är ofta en nödvändighet. Som regel är det som sägs i distansarbetet endast avsedd för dina öron, inte din familj eller andra besökare. Därför bör du sitta i ett rum i hemmet där du kan arbeta ostörd och utan att andra hör vad som sägs. Precis som tidigare ska även eventuella handlingar förvaras så att andra inte kan ta del av innehållet. Det kan vara viktigt hur det ser ut på ditt hemmakontor! Populärt i Teams video är att välja bakgrund. I en del distansmöten får inte annan bakgrund väljas eftersom andra måste kunna se att du är själv i rummet, precis som om du hade deltagit i ett möte på arbetsplatsen.

För åtkomst till datanätverket på din arbetsplats krävs Windows Hello. Vissa system kräver SITHS-kort.

Distansaarbete underlättas om du har tjänstemobil.

Åtkomst till e-post och kalender har du även via surfplatta eller mobiltelefon. Rekommendationen är att ladda ner och använda Outlook-appen om det krånglar med inbyggd e-postläsare.

Tekniskt har du inte samma förutsättningar hemma som på arbetsplatsen. IT-supporten gör inte hembesök och kan inte felsöka i ditt hemmanätverk.

Anslut till distansmötet och testa

Testa gärna förutsättningarna för deltagande i distansmöte i förväg! När du fått en mötesinbjudan kan du omgående testa att den fungerar. Kommer du till en lobby eller ansluter som ensam deltagare i distansmötet kan du räkna med att anslutningen fungerar även när det blir skarpt läge.

Arbetsmiljötips för dig som jobbar hemifrån

När vi arbetar hemifrån är det många saker som fungerar som vanligt, men också många som är annorlunda. Nedan får du tips för arbetsmiljö, ergonomi och sådant som kan vara bra att tänka på vid arbete hemifrån.

Innan du arbetar på distans, t.ex. hemifrån, krävs godkännande från närmaste chef.

Falska mötesinbjudningar

Kriminella och illasinnade söker ständigt nya vägar för att nå sina mål. Skumma länkar i tvivelaktiga e-postmeddelanden har förekommit i många år. En ny väg är att nå offer via mötesinbjudningar. Men med samma kritiska hantering av e-postmeddelanden i stort så kommer även dessa falska mötesinbjudningar att slängas i papperskorgen.

Mötesinbjudningar där du ombeds ladda ner en konferensapplikation för att kunna medverka kräver också försiktighet. Gå om möjligt till konferenssystemets sida för att själv ladda ner önskad konferensapplikation.

Teamsmöte

Vanligaste verktyget för ett framgångsrikt distansarbete är Teams. Testa gärna Teams videokonferens med en kollega. Användning av videokonferens underlättas om du har en bärbar dator eftersom den är försedd med kamera och mikrofon. Det går även att delta via surfplatta eller mobiltelefon genom Teamsappen.