En tuff budget med fokus på tillväxt

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Tibros politiker framför kommunhuset.

3 juni 2024

Kommunnyheter, Ekonomi

Den samlade politiken i Tibro presenterar en budget för 2025-2027 där man är överens om satsningar och prioriteringar. Likt övriga kommuner i landet står även Tibro inför en ekonomisk utmaning men kommunen går in i det relativt bra rustade och tar ansvar för den långsiktiga ekonomin.

Kommunens budgeterade resultat för 2025 är nio miljoner kronor, ett resultat som över tid behöver ökas och vara det dubbla eller mer. Den utvecklingen behöver ske för att kommunen ska klara av kommande investeringar. Men i den lågkonjunktur vi nu befinner oss i är det ett godtagbart resultat.

Tuff utmaning för flera verksamheter

I den kommande budgeten behöver det ske ett viktigt arbete i de nämnder som behöver spara mer än andra. Det är fallet med Barn- och utbildning, där besparingarna är som störst (- 3 miljoner kronor under 2025, sedan ytterligare – 4 miljoner kronor under 2026).

Det är ändå viktigt att vi har med oss att även efter dessa besparingar satsar Tibro klart mer på barn och ungdomar än vad genomsnittskommunen i landet gör. Vi har också med oss stora satsningar på nybyggnationer av skolor, säger Gustav Olofsson, Kommunchef.

Procentuellt sett får Kultur och Fritid den största besparingen (- 1 miljon kronor under 2025).

Det ligger en relativt stor besparing på oss men vi går in i det med vetskapen om att vi redan levererar en väldigt hög kvalitet.  Vi kommer nu främst att se på hur vi kan göra saker annorlunda strukturellt för att på så sätt kunna komma ned något i kostnad utan att kvaliteten eller arbetsmiljön påverkas i alltför hög utsträckning. Vi har mycket kompetenta medarbetare som varje dag gör stor skillnad för våra barn, elever och deltagare och jag tror att vi till politiken kan föreslå förändringar som innebär fortsatt bra kvalitet och rimlig arbetsbelastning ,säger Zophia Zander Norell, Barn- och utbildningschef.

Tillskott till några nämnder

Samhällsbyggnadsnämnden får ett tillskott med 4 miljoner kronor 2025, för att sköta gator och fastigheter. De senaste årens inflation har urholkat dessa verksamheters budgetar. Byggnads- och trafiknämnden tillförs 1 miljon kronor för att möjliggöra exploateringar avseende nya bostäder och nya verksamhetsområden för industri och handel.

Kommande utveckling

Det är både besparingar men det är också satsningar som ryms inom den presenterade budgeten. Tibro är en del av Omställning Skaraborg och budgeten innehåller en långsiktig plan med över 500 nya bostäder och utveckling av flera nya områden för industri och handel. Det planeras även en cykelväg (till 2026) på gamla banvallen mellan Fagersanna och Tibro. Under en treårsperiod kraftsamlar också kommunen i ett uppdrag som fokuserar på att öka företagsetableringarna i Tibro.

Dessutom ska förstudier gällande nytt särskilt boende, upprustning Allégården, ny friidrottsanläggning, upprustning av Forum och ny/nya förskolor ske.

Kommunen fortsätter också arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare och fortsätter satsa på arbetsmiljön i de olika verksamheterna.

Vi har en hög ambitionsnivå i kommunen och vi bedriver mycket bra verksamhet men med tanke på en föränderlig omvärld, lågkonjunktur och det faktum att vi har mindre resurser behöver vi funderar på vad vi kan göra annorlunda. Tibro ska fortsatt vara en attraktiv plats att bo och verka i, det stärker utvecklingen och bidrar till en god ekonomi. I det fortsatta arbetet framåt är alla medarbetare oerhört viktiga, säger Gustav Olofsson.

Fortsatt arbete

Den 17 juni beslutar fullmäktige om budgeten och hur tilldelningen ska se ut mellan nämnderna.

Under hösten kommer det att ske ett arbete i respektive nämnd och förvaltning för hur budgetramarna ska fördelas vidare ned mellan verksamhetsområden och enheter.