Näringsliv och arbetsmarknad

Bild från Tibroföretaget IRE:s monter på Stockholm Furniture Fair 2010.Medarbetare på förpackningsföretaget CC Pac i Tibro. Foto: Thomas Harrysson

I Tibro har företag som arbetar med möbler, inredning och logistik en dominerande ställning, men här finns även en livskraftig mekanisk industri, en växande handels- och tjänstesektor och företag som ägnar sig åt automatisering och förpackningsteknik.

Tibro är Sveriges Möbelcentrum med en unik kompetens om möbler, inredning och logistik. Ingen annanstans i Norden är koncentrationen av företag i möbelbranschen så stor som här. Här finns drygt 40 företag som arbetar med tillverkning, design, försäljning och distribution av möbler samt möbel- och inredningsutbildning. Flera ledande möbelkoncerner finns etablerade i Tibro, bland dem MIO, Tibro Kök, SA Möbler, IRE Möbler och OFFECCT.

Logistikcentrum

Även om möbel- och inredningsbranschen har en dominerande ställning i Tibros näringsliv är förutsättningarna för företagande i kommunen goda även generellt sett. I kommunen finns över 800 företag i 170 branscher.

På senare år har Tibro blivit ett betydande logistikcentrum. Tibro är Skandinaviens största logistikcentrum för möbelindustrin. 

LGT Logistics AB, med 350 anställda och 60 års erfarenhet av möbellogistik, ansvarar för cirka 75 procent av möbeltransportmarknaden i Sverige, om man bortser från IKEA:s möbeltransporter. Etablerade i Tibro är även Inflight Service, som är ett tredjepartslogistikföretag inom flygbranschen. Företaget har varit verksamt i Tibro sedan 1995 och har cirka 80 anställda.

Mekanisk industri och växande handels- och servicesektor 

Vid sidan av möbel- och inredningsföretagen finns också en mekanisk industri, företag som arbetar med automatisering och förpackningsteknik och en växande handels- och tjänstesektor.

Tibro har ett brett utbud av butiker, bland dem flera specialbutiker som lockar människor från både närliggande orter och andra delar av Sverige till orten. Här finns bland annat:

  • Olssons Fiske, som säljer fiskeredskap
  • Tibro MC Service, som säljer motorcyklar och reservdelar till motorcyklar, med särskild inriktning mot motocross och enduro 
  • PG Larssons bildelar, som erbjuder ett sortiment av reservdelar till klassiska amerikanska bilar som är unikt i hela Europa
  • Millners American Cars med försäljning av USA-bilar
  • Tibro Skog & Trädgårdsmaskiner AB, som säljer skogs- och trädgårdsmaskiner och arbetskläder

Stora arbetsgivare i Tibro - och i Skövde

De största arbetsgivarna i Tibro är Tibro kommun, LGT Logistics AB och Inflight Service. Närmare 1 200 personer arbetspendlar från närliggande orter till Tibro.

Drygt 2 000 Tibrobor arbetar i andra kommuner. Majoriteten av dem pendlar till närliggande orter, framförallt till Skövde med arbetsplatser som Kärnsjukhuset, Volvo Powertrain och Volvo Cars där många Tibrobor arbetar.  

Sidansvarig: Christina Froh Publicerad: 2017-05-04 Skriv ut