Museer

Samling vid den interaktiva Tibrokartan på Inredia i Tibro. Foto: Joakim Eriksson, Ateljé DigitalGuidning i det omtalade, arkitektritade bostadsområdet Brittgården i Tibro. Foto: Christina von Brömssen

Det finns flera fina museér i Tibro kommun. I besöks- och inredningscentrumet Inredia kan du få en inblick i Tibros levande kulturarv, möbelhantverket. Därutöver finns Tibro museum och ett möbelmuseum, som visas för bokade grupper, och två hembygdsgårdar.

Tibro museum 

På Tibro museum finns en basutställning som visar ortens framväxt. I utställningen beskrivs Tibros utveckling från bondesamhälle till ett betydelsefullt möbelcentrum.

Möbelmuseet

Du som är intresserad av Tibros möbelhistoria kan även rekommenderas att göra ett besök på Tibro möbelmuseum, där möbler som tillverkats i Tibro under olika tidsepoker visas.

Besök måste förbokas.

Inredia

Inredia är Tibros nya besöks- och inredningscentrum. Det är inrymt i en före detta skjortfabrik vid ån Tidan och riksväg 49. Delar av Inrediahuset är ett modernt, interaktivt museum. Här presenteras det lokala hantverkskunnandet, tillverkningsprocesser, aktuella trender och viktiga personer och händelser i Tibros historia med hjälp av bilder, texter, interaktiva kartor, ljudinspelningar, filmer - och möbler och inredning. På Inredia erbjuds även workshops och guidningar med olika teman för grupper. 

Brittgårdshallen

Ett annat intressant besöksmål i Tibro är bostadsområdet Brittgården, ritat av arkitekten Ralph Erskine. I bostadsområdet finns en nedlagd kvartersbutik, Brittgårdshallen, som numer används som utställningslokal.

Hembygdsgårdar

Balterydsgården och Brännhults gård är två välbevarade äldre gårdar, som sköts av hembygdsföreningar i Tibro kommun.

Sidansvarig: toli053101 Publicerad: 2017-09-05 Skriv ut

Kontaktinformation

Eva Thörn Museichef Skicka e-post till Eva Tel: 18414