Påminnelse: Vattna inte med slang eller spridare i din trädgård

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Woman holding garden water hose wearing colorful wellies watering garden.

27 juni 2024

Trafik och teknisk service

Vår VA-avdelning vill påminna alla kommuninvånare om att det alltid är förbjudet att vattna med slang eller vattenspridare med kommunalt vatten i Tibro kommun. Den sista tiden har det gått ut mycket mer vatten än vanligt och viktiga reparationsjobb har fått skjutas upp på grund av att vattenreserverna töms när fler inte tar hänsyn till bevattningsförbudet samt att det har hänt att fastigheter blivit utan vatten. Eftersom vattenåtgången går ner nattetid beror åtgången inte på någon vattenläcka. Att inte respektera vårt bevattningsförbud med slang kan innebära att vi kan komma att stänga av vattnet till den fastigheten.

Vattnar du i din trädgård? Tänk då på att det alltid är förbjudet att vattna med slang eller vattenspridare med kommunalt vatten i Tibro kommun. Endast bevattning med kanna är tillåtet. Detta gäller alla som är anslutna till Tibro kommuns vattenledningsnät, inklusive abonnenter i Fagersanna och Hönsa. Att inte respektera vårt bevattningsförbud med slang kan innebära att vi kan komma att stänga av vattnet till den fastigheten.

Varför har vi ett bevattningsförbud?

Tibro kommun har ett fantastiskt dricksvatten som grundar sig på vatten från våra grundvattentäkter i Rankåsområdet. Tillgången på vatten är ganska god, men vattentillgången är inte obegränsad. 

Vi har dimensionerat våra ledningar för att klara av att leverera dricksvatten till alla kunder för en normal vattenförbrukning. Vi kan inte bygga ledningsnät för att klara av att bevattna våra trädgårdar med dricksvatten, det skulle bli oerhört dyrt och våra vattentäkter skulle inte räcka till detta, klarlägger Tibros VA-chef Mikael Jonsson. 

Han fortsätter: Om vi börjar vattna våra trädgårdar med vårt dricksvatten kommer vi ganska snart att hamna i en bristsituation där vattnet inte kommer att räcka. Det är dessutom ett stort slöseri att vattna trädgården med ett prima dricksvatten, som är så rent att vi kan dricka det direkt från kranen.

Uppfyllning av pool

Det är tillåtet att fylla sin pool med dricksvatten, men den ska inte fyllas, tömmas och fyllas flera gånger under säsongen. Du bör ha utrustning för att kunna hålla vattnet i din pool rent under säsongen så att endast kompletteringsfyllning erfordras.

Mer information om Tibros bevattningsförbud
Information om vattenbrist och spara vatten-tips på krisinformation.se
Information om hur du tvättar din bil på bästa sätt