Öppen digital föreläsning om svåra samtal om psykisk hälsa den 6 september

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Tänt ljus som lyser upp mörker

30 augusti 2022

Omsorg och stöd, Folkhälsa

Hur kan vi som medmänniskor våga mötas och prata om det som är svårt och jobbigt? Vilken kunskap och trygghet har vi i dessa möten? De frågorna står i fokus under den öppna, digitala föreläsningen med psykiatern Ullakarin Nyberg, som Tibro kommun bjuder in till tisdagen den 6 september kl. 18-19.30.

Varje år tar cirka 1200 personer i Sverige sitt liv. Under 2021 dog 1226 personer genom självmord. Av dessa var 873 män, 353 kvinnor och 11 barn under 15 år. Ytterligare 279 fall registrerades där det fanns misstanke om självmord, men där avsikten inte kunde styrkas.

Den 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma och sätta fokus på arbetet med att förhindra självmord.

Kostnadsfri digital föreläsning

Tibro kommun har en handlingsplan för suicidpreventivt arbete. Under 2022 har samtliga medarbetare, chefer och politiker erbjudits en grundläggande digital utbildning i svåra samtal, med psykiatrikern Ullakarin Nyberg och BRIS som utbildare. 

Tisdagen den 6 september kl. 18.00-19.30 bjuder Tibro kommun in till den öppna digitala föreläsningen "Våga mötas i det som är svårt" med Ullakarin Nyberg, som är en av Sveriges främsta experter på suicidprevention. 

Möter självmordsbenägna och anhöriga

I sitt arbete som psykiater på Norra Stockholms Psykiatri möter Ullakarin Nyberg självmordsbenägna människor och personer som mist en närstående genom självmord.

Ullakarin Nyberg forskar om suicid på Karolinska institutet. Hon är programledare för radioprogrammet Livet med Ullakarin i Sveriges Radio. Hon har en podcast om psykisk ohälsa och suicid och är en uppskattad föreläsare och författare. Hon var en av Sveriges Radios sommarpratare 2021.

Delar med sig av kunskap om svåra samtal

I föreläsningen "Våga prata om det som är svårt" delar Ullakarin med sig av sina erfarenheter av hur man tar sig an och pratar om psykisk hälsa med kollegor, familj och vänner. En livsviktig kunskap som vi behöver för att kunna vara öppna med att vi mår dåligt och finnas till för och stötta varandra när livet känns svårt.

Efter föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor och dela med sig av sina funderingar till föreläsaren.

Amäl dig sennast den 5 september

Föreläsningen vänder sig till både gamla och unga. Alla som vill är välkomna att anmäla sig till den.

Anmälan görs till Tibro kommuns folkhälsostrateg Marina Timm, telefon 0505-183 60 eller e-post marina.timm@tibro.se senast måndagen den 5 september.