Våld mot kvinnor i fokus på Orange Day-vernissage

Telefon
0504-18250

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet Mån, ons, fre 10-16, Tis o tors 10-19

Postadress
543 32 Tibro

24 november 2021

Kultur, fritid och idrott, Tibro Bibliotek

Torsdagen den 25 november uppmärksammades Orange Day i Tibro med en utställning på biblioteket om mäns våld mot kvinnor. Monica Green och Anita Andersson från UN Women Skaraborg invigde utställningen och bjöd på morotsoppa.

Varje månad dödas kvinnor i Sverige av en man de har eller har haft en nära relation med. Under perioden 2000-2020 har 330 svenska kvinnor mist livet på grund av våld i hemmet. 

Med utställningen DÖD I NÄRA RELATION vill UN Womens lokalförening i  Skaraborg belysa denna pandemi av våld. I utställningen manifesteras detta med BH:ar. En BH för varje dödad kvinna. 

Det är så många kvinnor och flickor som lider på grund av att allt våld som finns runtomkring oss i hemmen. Det är viktigt att vi uppmärksammar det här problemet och vågar prata om det, fastslog Anita Andersson från UN Women Skaraborg.

Viktiga samtal om kvinnovåld

När utställningen invigdes i Tibro bibliotek berättade Anita Andersson och Monica Green om mäns våld mot kvinnor och om UN Women och det arbete de bedriver för att lyfta fram det här samhällsproblemet i ljuset. 

Det är oerhört angeläget för mig att arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld. Det är därför som vi är här i Tibro idag och det är därför som vi valt att engagera oss i den här FN-organisationen, framhöll Monica Green, som är ordförande i UN Women Skaraborg. 

Johan Fransson, enhetschef för kulturenheten på Kultur & Fritid, sa också några väl valda ord under invigningen.

För oss är det självklart att uppmärksamma den här dagen för att få människor att reflektera över och våga se och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor, betonade han. Han slog även ett slag för det panelsamtal som UN Women anordnar med Utväg, Kvinnohuset Tranan & Tjejjouren Elina på Tibro Bibliotek tisdagen den 7 december.

Kommentar: Obs! Panelsamtalet den 7 december är tyvärr inställt på grund av sjukdom och utökade restriktioner. Vi hoppas återkomma med nytt datum för arrangemanget.

Orange lunch och ljussatt Inredia

Orange Day, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, är dagen hela världen färgas orange för att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

I samband med vernissagen i Tibro bjöd Anita Andersson och Monica Green på en riktigt orange lunch med morotssoppa, clementiner, orange paprika och smörgås. Närmare 20 personer deltog i arrangemanget.

Utöver utställningen och det planerade panelsamtalet har Tibro kommun  valt att lysa upp Inredia med orange ljus under två dagar, den 25 och 26 november. 

Utställningen DÖD I NÄRA RELATION finns att se på Tibro bibliotek från den 25 november till och med 10 december, då det är den internationella dagen för mänskliga rättigheter.