Baggeboskolan - en skolgård som sticker ut

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

1 juni 2020

Byggnation, boende och miljöskydd, Baggeboskolan

När Baggeboskolan invigs i augusti ingår en skolgård, som skiljer sig från många äldre skolor. "Utemiljön är även den utformad utifrån vår pedagogiska identitet med trygghet, glädje och lärande", säger rektor Annette Larsson.

När det gäller utformningen av skolgården så har projektledningen samarbetat med personal, elever och en landskapsarkitekt.

- Barnen har fått ta ställning till olika frågeställningar utifrån när man leker bäst på en skolgård. Vad gör man då? När känns det tryggt? När är det roligt att vara ute? Efter detta har vi format miljöer som är tydliga, barnen vet att närmast huset har vi den trygga zonen. När man känner sig hemma i den trygga zonen kan man gå vidare i den vildare zonen och klättra på kullar, åka rutschbana eller gömma sig, fortsätter Annette Larsson.

PÅ skolgården finns bland annat en scen.

- Vi vet inte riktigt vad vi ska använda den till ännu. Men vi kommer att använda den för uppträdanden, vi kan samlas där. Man kan sitta där. Men att komma upp en bit är tilltalande för barn.

Uteklassrummet sticker ut.

- Vi får ett fantastist uteklassrum med olika samlingsplatser där du kan vara, precis som i hemvisterna inne i skolan, säger Annette Larsson.

Ingen har kunnat undgå att byggnation pågår även utanför skolområdet där en gång- och cykeltunnel byggs under Fågelviksleden parallellt med en ny cirkulaationsplats.

- Vi har gjort mycket för att man ska kunna ta sig säkert till och från skolan, säger projektledare Samuel Willner.

Skolgården är öppen för alla.

- Självklart kan skolgården besökas och användas av alla efter skoltid. Precis som på Actionparen ska du som besökare kunna tända utebelysning vid både basketplanen och pulkabacken. Så mycket som möjligt ska kunna nyttjas av alla, säger Samuel Willner.