Tibroföretag gör isolering av gamla tidningar

Telefon
0504-184 00

E-post
tillvaxt@tibro.se

Besöksadress
Inredia, Brovägen 26

Öppettider
Mån-fre 08.00-16.00

Postadress
Brovägen 26, 543 35 Tibro

Kontakter

21 juni 2018

Näringsliv, arbete och etablering

Sista Tibrofrukosten innan sommaren hölls på Isocell eller rättare sagt SCP som står för Scandinavian Cellulose Production och är det bolag som producerar cellulosaisolering av gamla tidningar. Företaget etablerade sig i Tibro 2012 tack vare Tibros geografiska läge mitt i den den skandinaviska marknaden för Isocell, som är det varumärket som slutprodukten säljs under och som också är delägare av SCP i Tibro och har en utbildningsanläggning i anslutning till produktionen.

Tibrofrukosten hölls denna gång i Isocells fina utbildningslokaler. Frukosten innehöll  en god frukost från Kavelbron Event och inledningsvis information från Företagarna och branschskoleprojektet och vad som är på gång i kommunen.

Gunnar Carlsson som är "ny" samhällsbyggnadschef berättade om förvaltningens breda verksamhet. Lite skämtsamt beskrivet som allt från köttbullar till asfalt. Det är flera större projekt som är på gång runtom i kommunen och dess närhet. Förutom Baggeboskolan, planläggs det för nya tomter på flera olika platser, rondellen vid infarten från Skövde och flera centrala etableringsområden samt inte minst järnvägen och spårområdet. Det byggs för fullt och är många förfrågningar vilket är fantastiskt roligt, berättade Gunnar.

Maria Peltola som är ny inköpssamordnare berättade kort om lagen om offentlig upphandling Ett erbjudande om en konskapsfödjupning för företagare kommer att erbjudas 6 september. Ta kontakt med Maria om du är intresserad. Du hittar Marias kontaktuppgifter finns i anslutning till denna text. Här hittar du presentationen.

Gamla tidningar blir till isolering

Processen att tillverka cellulosaisolering är i princip enkel men anläggningen är tekniskt avancerad och helt automatiserad. I ett slutet system förvandlar man gamla tidningar till miljövänligt isolermaterial. Något man slås av direkt när man kommer in i produktionsanläggningen är att det är rent och snyggt. Tidningar lastas in i en maskin som river isär pappret, sen separeras alla häftklamrar och annat oönskat material i råvaran, efter det "fluffas" pappret till och man tillsätter mineralsalter innan det går vidare till packetering där produkten pressas till plastbalar som läggs på pall för leverans till kund. Produktionen sker i enlighet med stränga kvalitetskriterier. Anläggningen i Sverige och Tibro är en av totalt fyra i Österrike, Belgien och Frankrike.

Produkten är miljövänlig dels för att man tillverkar den av återvunnet material, dels för att tillverkningsprocessen är energieffektiv. Genom att tillföra mineralsalter får materialet egenskaper som gör det brandsäkert och skyddar mot fukt och röta. Cellulosaisoleringen har ett isolervärde mellan 0,037-0,039 vilket är väldigt bra. Materialet har även mycket bra ljuddämpande egenskaper och kan buffra fukt utan att förlora sin isolerförmåga.

Produkten sprutas eller blåses in i tak, mellanbjälklag och väggar med hjälp av en maskin. Isocell som är varumärket för produkten tillhandahåller förutom isolermaterialet ett komplett system för isolera och väderskydda olika typer av konstruktioner såsom underlagsduk, vindskydd, ångspärrar, lufttätningar m.m. I direkt anslutning till produktionsanläggningen har Isocell även en utbildningsanläggning där man både teoretiskt och praktiskt utbildar de som ska arbeta med att installera produkten. 

George Lackner, en av ägarna från Österrike berättade om den intressanta anledningen till varför man etablerade sig i Tibro. När man tittade på kartan för att se var man bäst skulle kunna etablera en produktionsanläggning för att förse den skandinaviska marknaden så hamnade mittpunkten rakt över Tibro. så det var där man började leta. Fabriken producerar idag ca 40.000kg isolermaterial per dygn. Här hittar du presentationen

Läs mer på om företaget och dess produkter på www.isocell.com/sv/