Tibros anställda får utbildning om våld i nära relationer

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

HR-chef Ulrika Wennerkull och kommunalråd Jan Hanna sitter på en bänk framför kommunhuset.

16 september 2024

Kommunnyheter, HR/Personal, Utbildning och möten

I höst ska alla medarbetare i Tibro kommun få utbildning om psykisk hälsa och våld i nära relationer. Tibros politiker har avsatt 100 000 kronor för att lyfta fram detta utbredda samhällsproblem i ljuset.

Målet med utbildningarna är att öka kunskapen om våld i nära relationer och det stöd som finns att få och få våra chefer att känna sig mer trygga i hur den här typen av ärenden ska hanteras, säger kommunalrådet Jan Hanna.

I Sverige är 11 000 sjukskrivningsärenden per år relaterade till våld i nära relationer. 25 procent av alla kvinnor har någon gång utsatts för våld av en partner eller annan familjemedlem och var tionde barn har upplevt våld i familjen.

Syftet med satsningen som nu genomförs i Tibro kommun är att öka kunskapen om den här typen av relationsvåld i sin helhet och få till en ökad medvetenhet om hur man går till väga för att göra en anmälan vid misstanke om våld i nära relation.

Webbutbildning och chefsutbildning

Samtliga medarbetare och chefer ska under hösten genomgå Jämställdhetsmyndighetens webbutbildning om psykisk hälsa och våld i nära relationer. Därutöver sker en riktad satsning till kommunens chefer.

Våra chefer ska dels genomgå en obligatorisk halvdagsutbildning med utbildare från Utväg Skaraborg, personal från kommunens HR-enhet och vuxenhandläggare från kommunens individ- och familjeomsorg, dels erbjuds en utbildning i svåra samtal och samtalsmetodik som Ullakarin Nyberg, som är överläkare och forskare inom suicidprevention ska hålla i, berättar HR-chef Ulrika Wennerkull.

Våld i nära relationer är också ett ämne som ska belysas på kommunens arbetsplatsträffar under hösten. Det har även tagits fram ett stödmaterial för chefer med frågeställningar om psykisk hälsa och våld i nära relation och en checklista som kan användas vid hanteringen av sådana ärenden.

Det här är en livsviktig satsning som vi gör, säger kommunalrådet Jan Hanna. Genom att öka kunskapen och medvetenheten om det här många gånger dolda våldet, så hoppas vi kunna motverka, upptäcka och avstyra våld i nära relationer i högre utsträckning än tidigare och få dem som är utsatta att våga berätta om det de upplever i sin vardag, framhåller Jan Hanna.

Naturlig fortsättning

Satsningen på utbildning om våld i nära relationer är en naturlig fortsättning på insatserna som genomförts inom ramen för Tibro kommuns handlingsplan för suicidprevention under åren 2022 och 2023.

  • 2022 genomgick alla chefer och medarbetare en obligatorisk utbildning i hur man bemöter och samtalar om psykisk ohälsa. Politiker och allmänheten erbjöds en kortare utbildning i samma ämne.
  • 2023 genomfördes en fördjupningsutbildning i suicidprevention inriktad på samtalsmetodik för medarbetare som regelbundet kommer i kontakt med människor som lider av psykisk ohälsa.