Sätt i gång - årets tema på beredskapsveckan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Grannsamverkan för att hantera kriser och allvarliga händelser.

17 september 2024

Kommunnyheter

Under vecka 39 genomförs den nationella beredskapsveckan. Årets tema är Sätt i gång, så passa på att fundera över vad du som privatperson kan göra för att bli bättre på att hantera kriser och påfrestningar och vad ni har för krisberedskap på din arbetsplats. Här finns tips på vad du kan göra!

Beredskapsveckan leds av Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, och syftar till att stärka motståndskraften hos alla som bor och arbetar i Sverige.

Viktigt att sätta i gång

Det är viktigt att både vi som organisation och som enskilda medarbetare gör vad vi kan för att ta steg framåt för att vara bättre på att hantera kriser och påfrestningar i vårt samhälle.

Det viktigaste är inte att ha en perfekt plan utan att komma i gång och skapa en rörelse som kan ge en kraft för vidare utveckling.

Hemberedskap och beredskap på jobbet

Som medarbetare i Tibro kommun är vi alla viktiga för att kunna bedriva den samhällsviktiga verksamhet som vi varje dag levererar till våra kommuninvånare. Därför behöver vi alla som individer tänka till om vad vi kan göra för att vara redo om krisen eller kriget kommer. Kan vi se till att våra egna grundbehov som mat, vatten, värme, vila och information tillgodoses så kan vi också vara beredda att göra vårt jobb och hjälpa andra.

MSB har tagit fram ett material och en webbutbildning som heter Sju dagar där du kan få tips och råd hur du kan hantera en vecka med strömavbrott.

Sju dagar - Klarar du krisen? (msb.se)

På MSB:s hemsida finns också mycket bra inspiration för vad du som individ kan göra för att vara bättre förberedd när det sker större påfrestningar i vårt samhälle:

Hemberedskap (msb.se)

Övning och informationsinsatser

Tibro kommun kommer under veckan att genomföra en del aktiviteter som på lite olika sätt knyter an till arbete med krisberedskap:

  • Det går att hämta broschyrer och informationsmaterial i kommunens reception och på biblioteket.
  • Som en del i kommunens arbete med beredskap kommer en workshop kring civil beredskap genomföras. Fokus på workshopen är styrning och ledning.
  • Vi kommer att sprida inlägg om krisberedskap i våra sociala medier.
  • Fredagen den 27 september kl. 12-16 finns kommunens trygghets- och säkerhetssamordnare Anders Karlsson på plats för att möta kommuninvånare och svara på beredskapsfrågor på torget.