Phishing-mail skapar oreda

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

3 mars 2021

Den senaste veckan har många fått e-post som är Phishing-mail där avsändaren vill få dej att klicka på länkar. Phishing syftar till att samla in känslig information från användare. Du kan bara radera mailet och arbeta vidare.​

Ett Phishing-mail är designat  att se ut som om det kommer från något legitimt företag eller organisation, men har en falsk avsändaradress.  E-posten innehåller ofta ett lockande erbjudande och en länk till ett företag, när man klickar på länken  installeras ett program utan att man märker det. Under veckan har det också kommit in e-post som ser ut att komma från användare på Skövde kommun med en pdf-fil som innehöll virus. Dessa e-postmeddelande är svåra att upptäcka då de ser äkta ut.

Om du får ett sådant mail, kan du bara radera det och gå vidare. Du behöver alltså  inte rapportera att du har fått mailet till IT. Men om du har klickat på länkar som verkar felaktiga är du välkommen att kontakta Servicedesk IT genom att lägga ett ärende via felanmälan. Om Servicedesk IT misstänker att datorn har drabbats kommer datorn att sökas igenom efter virus och andra hot och ditt lösenord kommer att bytas.